L’Ajuntament de la Corunya ha tret a concurs l’execució del projecte de la millora de la mobilitat al carrer del mestre Clavé, entre Juan Flórez i Sinforiano López, que consistirà en la instal·lació d’una escala mecànica que salvi els 18 metres de desnivell que separen les dues vies al cost de 1.395.932 euros. En total seran cinc trams, el que permetrà eliminar 99 graons.

Tot i que no és la primera vegada que es construeixen unes escales mecàniques a l’aire lliure a la Corunya (les primeres van ser les que es van instal·lar al desembre a Sant Agustí), la licitació suposa la posada en marxa de “Escala universal”, el projecte guanyador del concurs d’idees que va organitzar l’Ajuntament per millorar la mobilitat de vianants en Ramón Cabanillas amb avinguda d’Arteixo; marquès de Cerralbo; capità Troncoso amb General Alesón i magistrat Manuel Artime amb terme Santiago Gómez;

Pel que fa a mestre Clavé, el projecte ha tingut en compte que en els replans de les escales s’obren al carrer nombrosos portals d’habitatges particulars, així que ha volgut convertir aquests punts llocs d’estada i no només de pas amb la instal·lació de bancs . És el que l’autor del projecte, Juan B. Pons, va denominar “equilibrar l’ús comunicatiu i el de permanència”.

escalera-mecanica-universal
escalera-mecanica-universal

Mesures com aquesta permeten a l’Ajuntament considerar pioner a Galícia en la instal·lació d’ascensors i escales mecàniques com a solució per millorar l’accessibilitat i la mobilitat.
Investigant sobre sistemes accessibles a escales mecàniques, fabricants de les mateixes i patents desenvolupades al nostre país, van trobar amb dos descobriments que possibilitaven la seva proposta:

– D’una banda van trobar diversos fabricants d’escales mecàniques que han desenvolupat i implementat en escales urbanes ia un sistema de motorització reversible que permet invertir el sentit de la marxa, de manera que una mateixa escales serviria per pujar i baixar i que amb prou feines augmentaria el cost de l’escala.

– L’únic sistema patentat a Espanya per a la realització d’una escala mecànica accessible universal, patentat per l’enginyer Jesús Sánchez com a projecte de recerca amb la Universitat Politècnica de Catalunya, el qual els ha facilitat la part tècnica necessària del seu sistema per implementar en el seu disseny i poder dotar els veïns de la primera escala accessible mecànica urbana del país.

El sistema de Jesús Sánchez s’implementa en una escala mecànica normal en el qual es col·locaran els esglaons especials que realitzen la plataforma horitzontal accessible que permet l’entrada d’un carret de nadó, una persona de mobilitat reduïda o l’ascens de càrregues i paquets. Mentre l’esglaó immediatament superior descendeix fins alinear-se amb l’esglaó intermedi en interior ascendeix per igualar-se i desenvolupa la barrera anticaiguda del sistema.

El sistema té un mecanisme d’accionament i control, situat als peus de cada tram d’escales mecàniques que permet, en cas de necessitat d’ús del sistema mecànic accessible, l’accionament del mateix.

Per a persones amb discapacitat visual o auditiva

També és important destacar que el disseny d’aquesta escala permet l’ús de la instal·lació a persones privades parcialment o totalment dels sentits de la vista o l’oïda, així com a les persones impedides dels moviments necessaris per prémer el botó de la sol·licitud de plataforma.

El primer cas es soluciona gràcies a la integració de sistemes de senyals acústics i lluminosos que permeten l’accés segur.

La segona situació es soluciona amb la possibilitat de sol·licitar la plataforma a través d’un comandament a distància.

Font

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.tododisca.com/primera-escalera-mecanica-con-accesibilidad-universal-en-coruna-tododisca/

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content