És una malaltia que deixa diferents conseqüències de la mobilitat reduïda i fins i tot incapacitat per directament afecten el sistema nerviós central, un estudi realitzat per la unitat de Neurologia de l’Hospital Clínic situat a Punta Arenas com a ciutat amb més casos d’esclerosi múltiple de Xile.Siendo una enfermedad que deja distintas secuelas de movilidad reducida e incluso invalidez por afectar directamente al sistema nervioso central, un estudio realizado por la Unidad de Neurología del Hospital Clínico ubica a Punta Arenas como la ciudad con más casos de esclerosis múltiple de Chile.
Així va informar la premsa Austral al capdavant d’aquesta unitat, el doctor Ramiro Fernández Calderón, que va explicar que tot i que les xifres no són alarmant com altres patologies, 14 de cada 100.000 persones tenen aquesta malaltia en comparació amb la resta del país on la mitjana és de 10 per 100.000 habitants. La regió de Magallanes compta amb més de 150 mil habitants per què podria estimar al voltant de 20 casos.
Aquestes xifres són el resultat d’una investigació per part del personal de la unitat de Neurologia del centre mèdic al voltant d’aquesta malaltia que causa lesions diferents neurodegeneratives i afecta directament sobre el sistema nerviós central, i pot tenir com a conseqüència una mobilitat reduïda i invalidesa en casos greus i va ser llançat el 2007.
El neuròleg de que es va graduar de la Universitat de Xile, ha explicat que “l’esclerosi múltiple és causat per moltes raons coneguts i d’altres encara ens ha d’investigar, però l’estudi suggereix que és més freqüent a Punta Arenas, que en la resta del país”, que detalla que “d’estar més lluny de l’Equador és més gran la possibilitat de contractar l’esclerosi múltiple”, que explica aquesta relació baixa exposició a la llum del sol.
Aquesta situació afavoreix en Magellan als hiverns llargs i foscos i la gran quantitat de roba i proteccions que la gent usa durant l’estiu per protegir contra raigs ultraviolats “el que provoca una baixa producció de vitamina D, que juga un paper important en l’esclerosi múltiple i prenent la incidència en les persones genèticament predisposats a la malaltia, com són les persones d’origen nòrdic i raça blanca”, explica Fernández recordant que aquesta condició la regió està dominada pels descendents de colons europeus.
El metge va explicar, així, que segons el treball dut a terme per la unitat “van ser calculats estàndards nacionals de la presència d’aquesta malaltia i està molt orgull d’allò, però que l’estudi es va fer fa uns quants anys i no hem tingut tota la tecnologia que tenim ara. Hem de fer-ho una altra vegada i em temo que s’incrementarà els casos, “acabat.
Conferències de neurologia
Avui i demà serà l’Hospital Clínic IHM Jornadas Franco xilena de neurologia i vuitè dia de secció de Neurologia de la Patagònia, organitzat per la unitat de Neurologia de l’Hospital Clínic, que enguany suma més de 15 especialistes francesos que va participar en aquest punt de trobada per a professionals i aprendre sobre la tasca que es realitza a la comarca en qüestions de salut.
A més els professionals nacionals de la Universitat Catòlica i la Universitat de Xile, entre d’altres, aquests dies tindrà cinc destacats neuròlegs gals que relacionats amb la seva experiència en el tractament de diferents patologies, com ara l’esclerosi múltiple, accidents vasculars, Alzheimer i epilèpsia entre d’altres.
Les entrades romanen obertes i la quota és limitat a 150 assistents tenint en compte les característiques del recinte on ocorren aquestes converses, convida als estudiants i professionals en l’àmbit de la salut que volen complementar els seus coneixements en aquestes trobades que busquen millorar la qualitat de l’atenció als pacients de Magellan.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE
Así lo informó a La Prensa Austral el jefe de dicha unidad, doctor Ramiro Fernández Calderón, quien explicó que aunque las cifras no son alarmantes como otras patologías, 14 de cada 100.000 personas tiene esta enfermedad a diferencia del resto del país donde el promedio es de 10 por 100.000 habitantes. La Región de Magallanes tiene más de 150 mil habitantes por lo que se podrían estimar alrededor de 20 casos.
Estas cifras son el resultado de una investigación hecha por personal de la Unidad de Neurología del centro asistencial en torno a esta enfermedad que causa distintas lesiones neurodegenerativas y afecta directamente al sistema nervioso central, y puede tener como consecuencia una movilidad reducida e invalidez en los casos más severos y fue realizado en 2007.
El neurólogo egresado de la Universidad de Chile explicó que “la esclerosis múltiple es causada por muchas razones conocidas y otras que aún debemos investigar, pero el estudio sugiere que sea más frecuente en Punta Arenas que en el resto del país”, detallando que “al estar más alejados de la línea ecuatorial es mayor la posibilidad de contraer esclerosis múltiple”, explicando esta relación con la baja exposición a la luz solar.
Esta situación se propicia en Magallanes por los largos y oscuros inviernos y la gran cantidad de ropa y protecciones que utiliza la gente durante el verano para resguardarse de los rayos ultravioleta “lo que causa una baja producción de vitamina D que tiene un rol importante en la esclerosis múltiple y teniendo mayor incidencia en personas genéticamente predispuestas para contraer la enfermedad como son las personas de origen nórdico y raza blanca”, explicó Fernández recordando que en la región esta condición predomina por la descendencia de los colonizadores europeos.
El médico explicó, también, que en base al trabajo realizado por la unidad “se calcularon estándares nacionales de la presencia de esta enfermedad y nos sentimos muy orgullosos de eso, pero ese estudio se hizo hace varios años y no teníamos toda la tecnología con la que contamos ahora. Debemos volver a hacerlo y me temo que los casos aumentarán”, finalizó.
Jornadas de neurología
Hoy y mañana se realizarán en el Hospital Clínico las VIIª Jornadas Franco Chilenas de Neurología y la VIIIª Jornada de Neurología de la Patagonia, organizadas por la Unidad de Neurología del Hospital Clínico, que este año reunirán a más de 15 especialistas franceses que participarán en este punto de encuentro profesional y conocerán el trabajo que se realiza en la región en temas de salud.
Además de los profesionales nacionales provenientes de la Universidad Católica y la Universidad de Chile, entre otras, estas jornadas contarán con cinco destacados neurólogos galos que relatarán su experiencia en el tratamiento de distintas patologías como esclerosis múltiple, accidentes vasculares, Alzheimer y epilepsia entre otras.
Las inscripciones continúan abiertas y el cupo está limitado a 150 asistentes dadas las características del recinto donde se realizarán estas charlas, por lo que se convoca a estudiantes y profesionales del área de la salud que deseen complementar sus conocimientos en estas jornadas que buscan mejorar la calidad en la atención a los pacientes de Magallanes.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE: