Als quaranta-dos anys li van diagnosticar esclerosi múltiple i Felipe va entrar a formar part de l’associació de Salamanca en suport aquesta malaltia hagut de, en part, al desconeixement total del que li ocorria. Des de 1997 és president d’Asdem i, a més, ha continuat exercint el seu antic treball com a professor, mostra de la infrangible lluita per sobreposar-se a aquest acompanyant que no va demanar permís per muntar-se al seu mateix trenA los cuarenta y dos años le diagnosticaron esclerosis múltiple y Felipe entró a formar parte de la asociación salmantina en apoyo esta enfermedad debido, en parte, al desconocimiento total de lo que le ocurría. Desde 1997 es presidente de Asdem y, además, ha continuado ejerciendo su antiguo trabajo como profesor, muestra de la inquebrantable lucha por sobreponerse a este acompañante que no pidió permiso para montarse en su mismo tren

  Quan va rebre la notícia, “va anar un pal molt gros”. Però, gràcies al suport dels seus sers estimats va comprendre que, si no hi havia medicaments que la guarissin, ell hauria de solucionar les barreres necessàries per seguir cuidant dels seus i realitzar les tasques en les quals girava la seva vida, de forma semblant a com estava acostumat: “El primer que feixos és informar-te per veure fins a on pot arribar i plantejar-te si pots continuar amb el teu treball”.

I així ho va fer. Després de set anys com a director d’un centre educatiu i, després de muntar la seva pròpia escola, encara avui exerceix com a professor i descriu com al principi, intentava compaginar moltes de les seves activitats amb el seu treball i la família. A més, per a Felipe cansar-se més suposava anar ampliant els seus reptes: “A veure si sóc capaç de fer això!” i, de fet, en diagnosticar-los els metges la seva malaltia, va duplicar les seves funcions ja que, des de fa quinze anys, també és el president d’ASDEM i manté el contacte amb els més de cent vuitanta socis afectats: “a la província de Salamanca no es pot dir clarament quantes persones sofreixen aquesta malaltia però aproximadament són quatre-centes cinquanta”.

La malaltia que pateix, denominada Esclerosi Múltiple, és una alteració en el sistema nerviós central que es desenvolupa en el cervell de les persones i “consisteix en l’atac a la mielina pel propi sistema inmunosupresor, que suposa una pèrdua de connexió entre alguns membres i òrgans del cos amb el cervell”. Se sol desenvolupar en adults joves, entre els vint i els quaranta anys: “És molt rar que es produeixi abans d’aquesta edat”, encara que com narra el president d’Asdem, també pot ocórrer després d’aquest període, com si escau particular.

Es manifesta de forma molt diferent en les persones, “en algunes comença amb problemes en la vista, de sensibilitat en determinades parts del cos i més tard pot afectar a òrgans o a l’equilibri”. Encara que es tinguin bastants aproximacions de l’esclerosi múltiple, Felipe expressa el desconeixement total de les raons per les quals es produeix: “És el que s’està investigant, no hi ha cap sistema de previsió pel que fa a aquesta malaltia. Senzillament es produeix no sabem per què”, destaca.

D’aquesta manera neix l’Associació De Salamanca d’Esclerosi Múltiple, per guiar als malalts sobre les seves debilitats i potenciar la dimensió lúdica, creativa i relacional de la persona, mantenint les seves capacitats físiques, psíquiques i socials: “Quan la malaltia s’ha encebat amb nosaltres cal integrar a la persona en la vida social”, comenta Felipe Ramos. A més, a part d’aquest centre social i assistencial compten amb un habitatge tutelat “on es reben a grans afectats”, gràcies a l’ajuda de diverses cuidadores.

El dia a dia d’un malalt depèn, com anteriorment subratllem, del grau d’afectació de cada persona. Els atacats per l’esclerosi múltiple que poden realitzar qualsevol tipus de moviment pot visitar el centre entre dues i tres vegades per setmana per rebre atenció de qualsevol tipus, ja sigui social o en la clínica de fisioteràpia. A més, dins del personal encarregat d’ajudar i assistir als malalts, trobem a una conductora per a transport adaptat “perquè la província és molt gran i portem a persones de tots els llocs”.

Per conscienciar i sensibilitzar a la societat sobre aquesta malaltia, el proper dia 8 de juliol s’organitzarà, per primera vegada a la ciutat charra, la iniciativa ‘Mulla’t per l’Esclerosi’ on, a través de diversos llocs informatius disposats en sis piscines de la ciutat, es farà veure la població les conseqüències d’aquesta malaltia i el suport social que requereixen algunes persones que sofreixen la debilitat constant d’aquesta anomalia en el Sistema Nerviós Central, i que esperen un cop de sort cada dia. Això s’impulsa des de l’associació que intenta convertír un “a veure com m’aixeco avui” en un “avui m’he proposat…”.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.salamanca24horas.com/local/69933-cuando-la-enfermedad-se-ha-cebado-hay-que-integrar-a-la-persona-en-la-vida-social

 

 

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext

Cuando recibió la noticia, “fue un palo muy gordo”. Pero, gracias al apoyo de sus seres queridos comprendió que, si no había medicamentos que la curasen, él tendría que solventar las barreras necesarias para seguir cuidando de los suyos y realizar las tareas en las que giraba su vida, de forma parecida a como estaba acostumbrado:  “Lo primero que haces es informarte para ver hasta dónde puede llegar y plantearte si puedes continuar con tu trabajo”.

 Y así lo hizo. Tras siete años como director de un centro educativo y, después de montar su propia escuela, todavía hoy ejerce como profesor y describe cómo al principio, intentaba compaginar muchas de sus actividades con su trabajo y la familia. Además, para Felipe cansarse más suponía ir ampliando sus retos: “A ver si soy capaz de hacer esto!” y, de hecho, al diagnosticarles los médicos su enfermedad, duplicó sus funciones ya que, desde hace quince años, también es el presidente de ASDEM y mantiene el contacto con los más de ciento ochenta socios afectados: “en la provincia de Salamanca no se puede decir claramente cuántas personas sufren esta enfermedad pero aproximadamente son cuatrocientas cincuenta”. 

 La enfermedad que padece, denominada Esclerosis Múltiple, es una alteración en el sistema nervioso central que se desarrolla en el cerebro de las personas y “consiste en el ataque a la mielina por el propio sistema inmunosupresor, que supone una pérdida de conexión entre algunos miembros y órganos del cuerpo con el cerebro”. Se suele desarrollar en adultos jóvenes, entre los veinte y los cuarenta años: “Es muy raro que se produzca antes de esa edad”, aunque como narra el presidente de Asdem, también puede ocurrir después de dicho periodo, como en su caso particular. 

 Se manifiesta de forma muy diferente en las personas, “en algunas comienza con problemas en la vista, de sensibilidad en determinadas partes del cuerpo y más tarde puede afectar a órganos o al equilibrio”. Aunque se tengan bastantes aproximaciones de la esclerosis múltiple, Felipe expresa el desconocimiento total de las razones por las que se produce: “Es lo que se está investigando, no hay ningún sistema de previsión con respecto a esta enfermedad. Sencillamente se produce  no sabemos por qué”, destaca.

 De esta manera nace la Asociación Salmantina de Esclerosis Múltiple, para guiar a los enfermos sobre sus debilidades y potenciar la dimensión lúdica, creativa y relacional de la persona, manteniendo sus capacidades físicas, psíquicas y sociales: “Cuando la enfermedad se ha cebado con nosotros hay que integrar a la persona en la vida social”, comenta Felipe Ramos. Además, a parte de este centro social y asistencial cuentan con una vivienda tutelada “donde se reciben a grandes afectados”, gracias a la ayuda de varias cuidadoras. 

El día a día de un enfermo depende, como anteriormente subrayamos, del grado de afectación de cada persona. Los atacados por la esclerosis múltiple que pueden realizar cualquier tipo de movimiento puede visitar el centro entre dos y tres veces por semana para recibir atención de cualquier tipo, ya sea social o en la clínica de fisioterapia. Además, dentro del personal encargado de ayudar y asistir a los enfermos, encontramos a una conductora para transporte adaptado “porque la provincia es muy grande y traemos a personas de todos los lugares”.

 

Para concienciar y sensibilizar a la sociedad sobre esta enfermedad, el  próximo día 8 de julio se organizará, por primera vez en la ciudad charra, la iniciativa ‘Mójate por la Esclerosis’ donde, a través de varios puestos informativos dispuestos en seis piscinas de la ciudad, se hará ver a la población las consecuencias de esta enfermedad y el apoyo social que requieren algunas personas que sufren la debilidad constante de esta anomalía en el Sistema Nervioso Central, y que esperan un golpe de suerte cada día. Esto se impulsa desde la asociación que intenta convertír un “a ver cómo me levanto hoy” en un “hoy me he propuesto…”.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.salamanca24horas.com/local/69933-cuando-la-enfermedad-se-ha-cebado-hay-que-integrar-a-la-persona-en-la-vida-social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut