Pla Estratègic
Solidaritat, empatia, rigor, transparència, competència professional, igualtat, qualitat, eficiència i eficàcia. Aquestes són idees que regeixen la nostra entitat i que plasmem en el nostre pla estratègic, orientat a les persones i a la societat.
Línia estratègica 1: Atenció a persones afectades i familiars.
La Llar no existiria sense la seva base social, i per tant la seva fi principal ha de ser millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi múltiple i altres malalties neurodegeneratives, així com la dels seus familiars i entorn, proporcionant recursos rehabilitadors i espais d’interacció i millora física, psicològica, emocional i social.
Línia estratègica 2: Viabilitat financera.
La Llar des dels seus inicis ha basat el seu finançament en les aportacions econòmiques de l’administració pública i entitats privades mitjançant subvencions. El nostre objectiu es poder continuar oferint els serveis a un preu accessible per als usuaris/es.
Línia estratègica 3: Millora de projectes.
Per millorar la qualitat dels nostres serveis, es fa indispensable una formulació, desenvolupament i avaluació de projectes ajustada al màxim a la nostra realitat i als aspectes canviants de l’entorn. El nostre objectiu és incorporar a la formulació de projectes a tot l’equip professional i realitzar un treball d’avaluació continuat en totes les àrees.
Línia estratègica 4: Model de gestió.
Desenvolupar un model de gestió fonamentat en la coherència interna i la transparència en la gestió que potenciï la millora de planificació, execució i avaluació dels projectes. Tot l’equip que forma part de la Llar ha d’implicar-se en aquesta millora, i crear els mecanismes necessaris per què ella sigui possible.
Línia estratègica 5: Comunicació.
Definir de manera conjunta una estratègia de comunicació interna i externa, validada, aprovada i respectada per tots els components de l’entitat, projectant així una imatge unitària i fort de l’associació i el llançament d’un missatge continuat i clar, que ens permeti fidelitzar als nostres socis, atreure a nous, i ser un focus d’atenció desitjable per desenvolupar col·laboracions, assimilar voluntariat, etc. És necessari crear una imatge corporativa forta i crear i utilitzar els canals de comunicació que estan a la nostra disposició per fer-la arribar al màxim nombre de persones possible.