Els investigadors van provar si la destrucció completa, en lloc de la supressió, del sistema immune durant el tractament amb quimioteràpia reduiria la taxa de recaigudes.
Los investigadores probaron si la destrucción completa, en lugar de la supresión, del sistema inmune durante el tratamiento con quimioterapia reduciría la tasa de recaídas.
El tractament habitual utilitzat en alguns tumors, com la leucèmia, podria revertir els símptomes més habituals de l’esclerosi múltiple (EM). Segons un assaig clínic en fase 2 que es publica a The Lancet, la quimioteràpia seguida d’un trasplantament autòleg de cèl·lules mare hematopoètiques (TAPH) va aconseguir aturar completament les recaigudes clíniques i el desenvolupament de noves lesions cerebrals en 23 de 24 pacients amb esclerosi múltiple durant un període prolongat (més de 3 anys) sense la necessitat de medicació.
A més, vuit dels 23 pacients van tenir una millora sostinguda de la discapacitat mantinguda durant 7,5 anys després del tractament. Aquest és el primer tractament que obté aquest nivell de control de la malaltia o recuperació neurològica en pacients amb EM, assenyalen els investigadors de l’Hospital d’Ottawa i laUniversitat d’Ottawa (Canadà), encara que adverteixen dels riscos relacionats amb el tractament i aconsellen limitar el seu ús generalitzat.
L’esclerosi múltiple és una de les malalties inflamatòries cròniques més comunes del sistema nerviós central; es calcula que afecta més de 2 milions de persones a tot el món, 47.000 persones a Espanya i unes 600.000 a Europa. Es produeix quan el propi sistema immune ataca a l’organisme, un fenomen conegut com autoimmunitat.
Des de fa temps alguns centres especialitzats ofereixen aquest tipus de tractament per l’EM, que implica el cultiu de cèl·lules mare de la medul·la òssia del pacient, l’ús de la quimioteràpia per suprimir el sistema immune del pacient i la reintroducció de les cèl·lules mare en el torrent sanguini amb l’objectiu de ‘resetejar’ el sistema immunològic per evitar que segueixi atacant al seu propi cos.
El que ara es va investigar és un pas més. Els investigadors van provar si la destrucció completa, en lloc de la supressió, del sistema immune durant el tractament amb quimioteràpia seguida de trasplantament autòleg de cèl·lules mare hematopoètiques reduiria la taxa de recaigudes en els pacients i augmentaria el temps de remissió de la remissió de la malaltia .
D’aquesta manera, els investigadors van reclutar a 24 pacients voluntaris de 18-50 anys d’edat de tres hospitals canadencs que havien estat sotmesos prèviament la teràpia immunosupressora estàndard però que no havia aconseguit controlar la malaltia. Tots els pacients presentaven mal pronòstic i la seva discapacitat variava de moderada a requerir una ajuda per caminar 100 metres, en funció del seu Expanded Disability Status Scale.
Els investigadors van utilitzar un mètode similar de quimioteràpia seguida de trasplantament autòleg de cèl·lules mare hematopoètiques al que s’utilitza actualment encara van introduir algunes variants: en lloc només suprimir el sistema immunològic abans del trasplantament, ho van destruir per complet mitjançant l’ús d’un règim de quimioteràpia de busulfán, ciclofosfamida i globulina de conill antitimocitos.
Aquest tractament és “similar a l’empleat en altres assajos, excepte que el nostre protocol utilitza una quimioteràpia més potent i elimina les cèl·lules immunes de l’empelt de cèl·lules mare”, assenyala Atkins. La quimioteràpia, continua, «és molt eficaç a l’hora de travessar la barrera hematoencefàlica (líquid que protegeix al cervell) el que podria ajudar a eliminar les cèl·lules immunes nocives des del sistema nerviós central”.
Els investigadors van comprovar que la majoria dels pacients, 23 de 24 (69,6%), van romandre lliures de recaiguda durant almenys 3 anys: durant aquest període no van presentar símptomes d’EM, noves lesions cerebrals ni es va detectar progressió de la malaltia.
Després del tractament, no hi va haver recaigudes durant el període de seguiment (entre 4 i 13 anys) en els 23 pacients que van sobreviure. Aquests resultats clínics es van veure reflectits per l’absència d’activitat detectable nova malaltia en les imatges obtingudes mitjançant ressonància magnètica preses després del tractament.
D’altra banda, la deterioració cerebral progressiu típic de MS va disminuir a una taxa associada amb l’envelliment normal en 9 pacients amb el seguiment més llarg, i 8 (35%) de 23 pacients van tenir una millora sostinguda en la seva puntuació EDSS de 7,5 anys després del tractament. Als 3 anys, 6 pacients (37%) van ser capaços de reduir o deixar de rebre les assegurances d’invalidesa i tornar a la feina o escola.
Des 2015, 30 informes de 16 estudis documenten els resultats en més de 650 receptors de trasplantament, però només tres d’ells han reportat els resultats després d’una mitjana de seguiment superior als 5 anys. Per això els resultats d’aquest treball són tan rellevants.
El tratamiento habitual utilizado en algunos tumores, como la leucemia, podría revertir los síntomas más habituales de la esclerosis múltiple (EM). Según un ensayo clínico en fase 2 que se publica en The Lancet, la quimioterapia seguida de un trasplante autólogo de células madre hematopoyéticas (TAPH) logró detener completamente las recaídas clínicas y el desarrollo de nuevas lesiones cerebrales en 23 de 24 pacientes con esclerosis múltiple durante un período prolongado (más de 3 años) sin la necesidad de medicación.
Además, ocho de los 23 pacientes tuvieron una mejora sostenida de la discapacidad mantenida durante 7,5 años después del tratamiento. Este es el primer tratamiento que obtiene este nivel de control de la enfermedad o recuperación neurológica en pacientes con EM, señalan los investigadores del Hospital de Ottawa y laUniversidad de Ottawa (Canadá), aunque advierten de los riesgos relacionados con el tratamiento y aconsejan limitar su uso generalizado.
La esclerosis múltiple es una de las enfermedades inflamatorias crónicas más comunes del sistema nervioso central; se calcula que afecta a más de 2 millones de personas en todo el mundo, 47.000 personas en España y unas 600.000 en Europa. Se produce cuando el propio sistema inmune ataca al organismo, un fenómeno conocido como autoinmunidad.
Desde hace tiempo algunos centros especializados ofrecen este tipo de tratamiento para la EM, que implica el cultivo de células madre de la médula ósea del paciente, el uso de la quimioterapia para suprimir el sistema inmune del paciente y la reintroducción de las células madre en el torrente sanguíneo con el objetivo de ‘resetear’ el sistema inmunológico para evitar que siga atacando a su propio el cuerpo.
Lo que ahora se investigó es un paso más. Los investigadores probaron si la destrucción completa, en lugar de la supresión, del sistema inmune durante el tratamiento con quimioterapia seguida de trasplante autólogo de células madre hematopoyéticas reduciría la tasa de recaídas en los pacientes y aumentaría el tiempo de remisión de la remisión de la enfermedad.
De esta manera, los investigadores reclutaron a 24 pacientes voluntarios de 18-50 años de edad de tres hospitales canadienses que habían sido sometidos previamente la terapia inmunosupresora estándar pero que no había logrado controlar la enfermedad. Todos los pacientes presentaban mal pronóstico y su discapacidad variaba de moderada a requerir una ayuda para caminar 100 metros, en función de su Expanded Disability Status Scale.
Los investigadores utilizaron un método similar de quimioterapia seguida de trasplante autólogo de células madre hematopoyéticas al que se utiliza actualmente aunque introdujeron algunas variantes: en vez solo suprimir el sistema inmunológico antes del trasplante, lo destruyeron por completo mediante el uso de un régimen de quimioterapia de busulfán, ciclofosfamida y globulina de conejo antitimocitos.
Este tratamiento es “similar al empleado en otros ensayos, excepto que nuestro protocolo utiliza una quimioterapia más potente y elimina las células inmunes del injerto de células madre”, señala Atkins. La quimioterapia, continúa, «es muy eficaz a la hora de atravesar la barrera hematoencefálica (líquido que protege al cerebro) lo que podría ayudar a eliminar las células inmunes dañinas desde el sistema nervioso central”.
Los investigadores comprobaron que la mayoría de los pacientes, 23 de 24 (69,6%), permanecieron libres de recaída durante al menos 3 años: durante este periodo no presentaron síntomas de EM, nuevas lesiones cerebrales ni se detectó progresión de la enfermedad.
Después del tratamiento, no hubo recaídas durante el período de seguimiento (entre 4 y 13 años) en los 23 pacientes que sobrevivieron. Estos resultados clínicos se vieron reflejados por la ausencia de actividad detectable nueva enfermedad en las imágenes obtenidas mediante resonancia magnética tomadas después del tratamiento.
Por otra parte, el deterioro cerebral progresivo típico de MS disminuyó a una tasa asociada con el envejecimiento normal en 9 pacientes con el seguimiento más largo, y 8 (35%) de 23 pacientes tuvieron una mejora sostenida en su puntuación EDSS de 7,5 años después del tratamiento. A los 3 años, 6 pacientes (37%) fueron capaces de reducir o dejar de recibir los seguros de invalidez y volver al trabajo o escuela.
Desde 2015, 30 informes de 16 estudios documentan los resultados en más de 650 receptores de trasplante, pero sólo tres de ellos han reportado los resultados después de una mediana de seguimiento superior a los 5 años. Por eso los resultados de este trabajo son tan relevantes.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.hechosdehoy.com/quimioterapia-para-erradicar-la-esclerosis-multiple-mito-o-realidad-52350.htm
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE
http://www.hechosdehoy.com/quimioterapia-para-erradicar-la-esclerosis-multiple-mito-o-realidad-52350.htm