- Li van detectar la malaltia en 2004, va canviar d’hàbits i ha trobat en l’esport la seva via d’escapament. El 2013 va fer un ironman.
- Le detectaron la enfermedad en 2004, cambió de hábitos y ha encontrado en el deporte su vía de escape. En 2013 hizo un ironman.
En l’Ironman de Calella de 2013, després de nedar, córrer i anar en bicicleta durant 225 quilòmetres, Ramon Arroyo (Getxo, 1972) va creuar la meta amb un temps de 12 hores i 37 minuts, encara que ell matisa: “Vaig sortir tres minuts tard , així que vaig fer 12 hores i 34 minuts “. Nou anys abans els metges li havien diagnosticat una esclerosi múltiple i el primer consell va ser contundent: “Un dels doctors em va dir que córrer estava contraindicat”.
Arroyo va negar primer la malaltia fins que un dia no va poder subjectar al seu fill petit. Un gest que va canviar la seva vida: “Després d’això vaig decidir cuidar-me, sortir al carrer i vaig caure en el parany del running”. Desafiant la malaltia, va superar la bufetada inicial fins que va ser cremant etapes, participant en curses populars, a la Sant Silvestre i en maratons, fins que després va arribar el triatló i de la seva mà, el ironman. “L’activitat física és fonamental per estar com estic, sé que no em curarà, però t’ajuda a encaixar-lo. La disciplina que et dóna l’esport et serveix per afrontar una malaltia crònica “, ha comentat.L’esclerosi múltiple és un mal degeneratiu i desmielinitzant, una cosa que li dificulta en alguns moments en les carreres. “Quan pateixes un dèficit d’oxigen pots patir paràlisi, i en ocasions perds sensibilitat. L’excés de calor tampoc va bé, així que a les carreres de vegades he de posar-me gel per dins de la gorra “, va explicar. La malaltia evoluciona i reconeix Arroyo que ara comença a tenir problemes, sobretot per la poca comprensió institucional. “No tinc una discapacitat estètica, però vaig tenint recaigudes. Per exemple, a l’ull dret: perdo una diòptria i mitja del matí a la nit. A vegades sento de forma diferent i camí amb diferent sensibilitat en cada peu. Pot ser divertit! El mires pel costat positiu “, diu somrient.
A Espanya hi ha 50.000 persones amb aquesta malaltia. “¿No hi ha ningú famós que la tingui?”, Pregunta Arroyo, que ha publicat el seu llibre Rendir no és una opció i la història dóna per a una pel·lícula que s’estrenarà el 4 d’octubre i que està protagonitzada per Dani Rovira. Es titula 100 metres i narra la història de Ramon Arroyo, la força de voluntat va poder amb la malaltia. El triatló com a recepta.
En el Ironman de Calella de 2013, después de nadar, correr e ir en bicicleta durante 225 kilómetros, Ramon Arroyo (Getxo, 1972) cruzó la meta con un tiempo de 12 horas y 37 minutos, aunque él matiza: “Salí tres minutos tarde, así que hice 12 horas y 34 minutos”. Nueve años antes los médicos le habían diagnosticado una esclerosis múltiple y el primer consejo fue contundente: “Uno de los doctores me dijo que correr estaba contraindicado”.
Arroyo negó primero la enfermedad hasta que un día no pudo sujetar a su hijo pequeño. Un gesto que cambió su vida: “Después de eso decidí cuidarme, salir a la calle y caí en la trampa del running”. Desafiando la enfermedad, superó el bofetón inicial hasta que fue quemando etapas, participando en carreras populares, en la San Silvestre y en maratones, hasta que luego llegó el triatlón y de su mano, el ironman. “La actividad física es fundamental para estar como estoy, sé que no me va a curar, pero te ayuda a encajarlo. La disciplina que te da el deporte te sirve para afrontar una enfermedad crónica”, comentó.
La esclerosis múltiple es un mal degenerativo y desmielinizante, algo que le dificulta en algunos momentos en las carreras. “Cuando sufres un déficit de oxígeno puedes sufrir parálisis, y en ocasiones pierdes sensibilidad. El exceso de calor tampoco va bien, así que en las carreras a veces tengo que ponerme hielo por dentro de la gorra”, explicó. La enfermedad evoluciona y reconoce Arroyo que ahora empieza a tener problemas, sobre todo por la poca comprensión institucional. “No tengo una discapacidad estética, pero voy teniendo recaídas. Por ejemplo, en el ojo derecho: pierdo una dioptría y media de la mañana a la noche. A veces siento de forma diferente y camino con diferente sensibilidad en cada pie. ¡Puede ser divertido! Lo miras por el lado positivo”, dice sonriendo.
En España hay 50.000 personas con esta enfermedad. “¿No hay nadie famoso que la tenga?”, pregunta Arroyo, que ha publicado su libro Rendirse no es una opción y cuya historia da para una película que se estrenará el 4 de octubre y que está protagonizada por Dani Rovira. Se titula 100 metros y narra la historia de Ramon Arroyo, cuya fuerza de voluntad pudo con la enfermedad. El triatlón como receta.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://masdeporte.as.com/masdeporte/2016/08/03/polideportivo/1470190633_863219.html
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME:
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://masdeporte.as.com/masdeporte/2016/08/03/polideportivo/1470190633_863219.html