Ajuda teràpia biònica i robòtica a recuperar llibertat de moviment en pacients amb esclerosi múltiple, a Mèxic prop de 15 mil mexicans pateixen aquesta malaltia que constitueix una de les causes més comunes d’incapacitat neurològica en adults joves, va explicar l’especialista en rehabilitació del Centre d’Avaluació i Rehabilitació Biònica i Robòtica.   Ayuda terapia biónica y robótica a recuperar libertad de movimiento en pacientes con esclerosis múltiple, en México cerca de 15 mil mexicanos padecen esta enfermedad que constituye una de las causas más comunes de incapacidad neurológica en adultos jóvenes, explicó el especialista en rehabilitación del Centro de Evaluación y Rehabilitación Biónica y Robótica.

En el marc del Dia de l’Esclerosi Múltiple, que se celebra el 30 de maig, el centre de neuro-rehabilitació del Centre d’Avaluació i Rehabilitació Biònica i Robòtica (CERVELL), va donar a conèixer els avanços en rehabilitació a través dels més avançats aparells per ajudar als pacients amb esclerosi múltiple que no responen als interferones que els apliquen, per la qual cosa la rehabilitació és la pedra angular per a aquests pacients.

El doctor José Ángel Hernández, mèdic rehabilitador de CERVELL, va explicar a Fórmula Online, que l’esclerosi múltiple és una malaltia crònica progressiva que afecta la beina de mielina que recobreix els nervis en el sistema nerviós central.

Va indicar que la beina de mielina és el que permet que l’impuls nerviós “sigui tan ràpid en els nostres nervis i al moment d’estar-se danyant aquest tipus de beina, l’impuls es torna molt més lent.”

CASOS D’ESCLEROSI MÚLTIPLE

Va abundar que a Mèxic prop de 15 mil mexicans pateixen aquesta malaltia però d’acord amb les estadístiques que es tenen a Mèxic, això podria estar subestimado per casos que no s’arribin a reportar de manera oportuna.

“L’esclerosos múltiple és una malaltia que afecta més a la dona que a l’home en proporció de 2 a 1 i es creu que és una malaltia que afecta entre 20 a 30 persones per cada cent mil habitants. Tenim dades que en el Districte Federal, hi ha aproximadament 2 mil 500 persones amb aquesta malaltia”, indica en especialista.

CAUSES

Respecte a les causes que provoquen l’esclerosi múltiple, fins al moment els especialista i investigadors encara no tenen una resposta “hi ha moltes teories, però cap comprovada al cent per cent, tant factors genètics, factors familiars, de fet, se sap que una persona que tingui un familiar de primer grau d’Esclerosi Múltiple té el risc de patir-ho 20 vegades més amb una persona sense aquest factor.”

Va afegir que altres factors podrien ser les malalties infeccioses, autoinmunes, “però encara no podem dir amb certesa què és el que ens causa aquesta malaltia.”

Els símptomes que provoca aquesta malaltia per la pèrdua de mielina, són, la pèrdua de la marxa, la persona comença a tenir molts problemes per caminar, afecta la disminució dels moviments.

“L’esclerosi múltiple et pot afectar un sol membre, com et pot afectar la meitat del cos d’esquerra a dreta, d’a baix o a dalt, et pot afectar les quatre extremitats, i pràcticament el tipus d’afecció és una marxa atáxica, on el pacient comença a donar voltes sobre si mateixos, mentre que l’espasmódica, simple i senzillament el cos es posa rígid.”

Va agregar que tot això és de summa importància perquè té repercussions funcionals essencials, “perquè sense el moviment de les mans, dels peus, simplement no podem menjar, no podem anar al bany, perdem les activitats de la nostra vida diària i comencem a tenir trastorns quant a coordinació, comencem a tenir tremolors i moltes manifestacions més.”

TERÀPIES

Llavors, a través de teràpia de rehabilitació biònica i robòtica
és possible revertir les discapacitats motores generades per l’esclerosi múltiple, malaltia crònica i progressiva del sistema nerviós central que afecta a més de 15 mil mexicans i més de 2 milions 500 mil persones al món, d’acord amb la Federació Internacional d’Esclerosi Múltiple

El doctor José Ángel Hernández Medina, metge de l’àrea de neuro-rehabilitació del Centre d’Avaluació i Rehabilitació Biònica i Robòtica (CERVELL), explica que “l’esclerosi múltiple inicia principalment entre els 20 i 30 anys d’edat, i per la vaguetat dels símptomes representa tot un repte en el diagnòstic, doncs és comú que el primer episodi passi desapercebut pel pacient.”

“Si bé l’esclerosi múltiple és una malaltia autoinmune i incurable, a través d’un tractament adequat que inclou administració de medicaments i teràpia de rehabilitació, és possible pal·liar els seus símptomes i retornar-li funcionalitat al pacient”, ens va indicar el doctor Hernández Medina.

Davant est la teràpia de rehabilitació biònica i robòtica en un pacient amb esclerosi múltiple incideix de manera positiva sobre els símptomes que li impedeixen moure’s amb independència.

Va exposar que segons els impediments i grau d’afecció motriu, ajuda a recobrar la força, coordinació, disminuir l’espasticidad i millorar la propiocepción, que és la sensació d’un mateix en l’espai, detalla l’especialista en medicina de rehabilitació.

TESTIMONIATGE

Així ho va comprovar la senyora Martha Ruiz, pacient de 41 anys, qui gràcies a la teràpia rebuda des de fa 9 mesos en la Clínica CERVELL ha aconseguit millorar la seva qualitat de vida en recuperar energia i llibertat de moviment, a través del treball amb equips de rehabilitació biònica i robòtica d’última generació que treballen mans, cames, marxa i mobilització d’extremitats superiors o inferiors.

“L’esclerosi múltiple m’ha afectat moltíssim, vaig perdre total independència perquè la malaltia va minant molt el moviment. Abans passava molt temps en llit, sense moure’m, amb molt dolor i rigidesa en les meves cames i braços, però ara, gràcies a la teràpia biònica i robòtica, he guanyat força i recuperat mobilitat en extremitats superiors i inferiors”, relata la pacient qui porta 13 anys amb la malaltia.

Entrevistada també per Fórmula Online, la senyora Martha comenta per a la pàgina Online de Grup Fórmula que el seu cas no va ser genètic, perquè en la seva família ningú pateix aquesta malaltia.

Sí tenia una vida molt estresante en el treball, com a molts, i vaig començar amb una debilitat visual, “de costat no veia, sentia com quan un porta els lents bruts, me’ls llevava i els netejava, però seguia sense veure bé. Vaig acudir a un neuròleg i em va dir que era una qüestió del cervell i no de l’ull, perquè també tenia molt mal de cap.”

Manifesta l’entrevistada que “gràcies a Déu”, el seu diagnòstic es va donar en tan sol dos dies, mentre que en altres pacients triguen fins a cinc anys per saber el patiment que té, com ho va assenyalar una altra pacient.

El doctor que em va veure, em va manar a l’oftalmólogo, em va donar que tenia inflamat el nervi òptic que provoca una neuritis òptica, per la qual cosa el diagnòstic, va ser que tenia esclerosi múltiple, va indicar la pacient, qui va concedir aquesta entrevista dempeus i en perfecte equilibri, “cosa que abans no podia fer”, va indicar.

Martha comenta que des que va iniciar la seva teràpia en la Clínica CERVELL ha tingut una millorança gairebé immediata, i ara com ara porta ja diversos mesos treballant en un sol aparell que li dóna mobilització passiva i també activa quan sent més energia.

Indica que mai es va deprimir en saber de la seva malaltia, no obstant això que tres mesos abans que li diagnostiquessin l’esclerosi, havia mort el seu papà, “la veritat no em sentia malament, quan em van donar el medicament, ja veia i em sentia bé, vaig començar amb l’interferón i vaig començar a sentir-me molt mal i vaig decidir no injectar-me i vaig començar a cuidar-me d’una altra manera i la meva vida va ser molt normal durant cinc anys aproximadament.”

DETECCIÓ

La detecció d’aquest patiment es realitza a través de la revisió clínica i de diversos estudis, entre ells la ressonància magnètica, que representa l’examen indispensable per confirmar el diagnòstic, abunda, va abundar el doctor José Hernández Medina

Finalment, l’expert indica que a través del seguiment farmacològic i la pràctica de teràpia personalitzada amb instruments tecnològics de punta i terapeutes físics altament capacitats com amb els quals explica CERVELL, la possibilitat de recuperació es potencia de manera important.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.radioformula.com.mx/notas.asp?Idn=245714

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext

En el marco del Día de la Esclerosis Múltiple, que se celebra el 30 de mayo, el centro de neuro-rehabilitación del Centro de Evaluación y Rehabilitación Biónica y Robótica (CEREBRO), dio a conocer los avances en rehabilitación a través de los más avanzados aparatos para ayudar a los pacientes con esclerosis múltiple que no responden a los interferones que les aplican, por lo que la rehabilitación es la piedra angular para estos pacientes.

El doctor José Ángel Hernández, médico rehabilitador de CEREBRO, explicó a Fórmula Online, que la esclerosis múltiple es una enfermedad crónica progresiva que afecta la vaina de mielina que recubre los nervios en el sistema nervioso central.

Indicó que la vaina de mielina es lo que permite que el impulso nervioso “sea tan rápido en nuestros nervios y al momento de estarse dañando este tipo de vaina, el impulso se vuelve mucho más lento.”

CASOS DE ESCLEROSIS MÚLTIPLE

Abundó que en México cerca de 15 mil mexicanos padecen esta enfermedad pero de acuerdo con las estadísticas que se tienen en México, esto podría estar subestimado por casos que no se lleguen a reportar de manera oportuna.

“La esclerosos múltiple es una enfermedad que afecta más a la mujer que al hombre en proporción de 2 a 1 y se cree que es una enfermedad que afecta entre 20 a 30 personas por cada cien mil habitantes. Tenemos datos que en el Distrito Federal, hay aproximadamente 2 mil 500 personas con esta enfermedad”, indica en especialista.

CAUSAS

Respecto a las causas que provocan la esclerosis múltiple, hasta el momento los especialista e investigadores aún no tienen una respuesta “hay muchas teorías, pero ninguna comprobada al cien por ciento, tanto factores genéticos, factores familiares, de hecho, se sabe que una persona que tenga un familiar de primer grado de Esclerosis Múltiple tiene el riesgo de padecerlo 20 veces más con una persona sin este factor.”

Añadió que otros factores podrían ser las enfermedades infecciosas, autoinmunes, “pero todavía no podemos decir a ciencia cierta qué es lo que nos causa esta enfermedad.”

Los síntomas que provoca esta enfermedad por la pérdida de mielina, son, la pérdida de la marcha, la persona empieza a tener muchos problemas para caminar, afecta la disminución de los movimientos.

“La esclerosis múltiple te puede afectar un solo miembro, como te puede afectar la mitad del cuerpo de izquierda a derecha, de abajo o arriba, te puede afectar las cuatro extremidades, y prácticamente el tipo de afección es una marcha atáxica, donde el paciente comienza a dar vueltas sobre sí mismos, mientras que la espasmódica, simple y sencillamente el cuerpo se pone rígido.”

Agregó que todo esto es de suma importancia porque tiene repercusiones funcionales esenciales, “porque sin el movimiento de las manos, de los pies, simplemente no podemos comer, no podemos ir al baño, perdemos las actividades de nuestra vida diaria y comenzamos a tener trastornos en cuanto a coordinación, comenzamos a tener temblores y muchas manifestaciones más.”

TERAPIAS

Entonces, a través de terapia de rehabilitación biónica y robótica
es posible revertir las discapacidades motoras generadas por la esclerosis múltiple, enfermedad crónica y progresiva del sistema nervioso central que afecta a más de 15 mil mexicanos y más de 2 millones 500 mil personas en el mundo, de acuerdo con la Federación Internacional de Esclerosis Múltiple.

El doctor José Ángel Hernández Medina, médico del área de neuro-rehabilitación del Centro de Evaluación y Rehabilitación Biónica y Robótica (CEREBRO), explica que “la esclerosis múltiple inicia principalmente entre los 20 y 30 años de edad, y por la vaguedad de los síntomas representa todo un reto en el diagnóstico, pues es común que el primer episodio pase desapercibido por el paciente.”

“Si bien la esclerosis múltiple es una enfermedad autoinmune e incurable, a través de un tratamiento adecuado que incluye administración de medicamentos y terapia de rehabilitación, es posible paliar sus síntomas y devolverle funcionalidad al paciente”, nos indicó el doctor Hernández Medina.

Ante este la terapia de rehabilitación biónica y robótica en un paciente con esclerosis múltiple incide de manera positiva sobre los síntomas que le impiden moverse con independencia.

Expuso que según los impedimentos y grado de afección motriz, ayuda a recobrar la fuerza, coordinación, disminuir la espasticidad y mejorar la propiocepción, que es la sensación de uno mismo en el espacio, detalla el especialista en medicina de rehabilitación.

TESTIMONIO

Así lo comprobó la señora Martha Ruiz, paciente de 41 años, quien gracias a la terapia recibida desde hace 9 meses en la Clínica CEREBRO ha logrado mejorar su calidad de vida al recuperar energía y libertad de movimiento, a través del trabajo con equipos de rehabilitación biónica y robótica de última generación que trabajan manos, piernas, marcha y movilización de extremidades superiores o inferiores.

“La esclerosis múltiple me ha afectado muchísimo, perdí total independencia porque la enfermedad va minando mucho el movimiento. Antes pasaba mucho tiempo en cama, sin moverme, con mucho dolor y rigidez en mis piernas y brazos, pero ahora, gracias a la terapia biónica y robótica, he ganado fuerza y recuperado movilidad en extremidades superiores e inferiores”, relata la paciente quien lleva 13 años con la enfermedad.

Entrevistada también por Fórmula Online, la señora Martha comenta para la página Online de Grupo Fórmula que su caso no fue genético, porque en su familia nadie padece esta enfermedad.

Sí tenía una vida muy estresante en el trabajo, como muchos, y empecé con una debilidad visual, “de lado no veía, sentía como cuando uno trae los lentes sucios, me los quitaba y los limpiaba, pero seguía sin ver bien. Acudí a un neurólogo y me dijo que era una cuestión del cerebro y no del ojo, porque también tenía mucho dolor de cabeza.”

Manifiesta la entrevistada que “gracias a Dios”, su diagnóstico se dio en tan solo dos días, mientras que en otros pacientes tardan hasta cinco años para saber el padecimiento que tiene, como lo señaló otra paciente.

El doctor que me vio, me mandó al oftalmólogo, me dio que tenía inflamado el nervio óptico que provoca una neuritis óptica, por lo que el diagnóstico, fue que tenía esclerosis múltiple, indicó la paciente, quien concedió esta entrevista de pie y en perfecto equilibrio, “cosa que antes no podía hacer”, indicó.

Martha comenta que desde que inició su terapia en la Clínica CEREBRO ha tenido una mejoría casi inmediata, y hoy por hoy lleva ya varios meses trabajando en un solo aparato que le da movilización pasiva y también activa cuando siente más energía.

Indica que nunca se deprimió al saber de su enfermedad, no obstante que tres meses antes que le diagnosticaran la esclerosis, había muerto su papá, “la verdad no me sentía mal, cuando me dieron el medicamento, ya veía y me sentía bien, empecé con el interferón y comencé a sentirme muy mal y decidí no inyectarme y comencé a cuidarme de otra manera y mi vida fue muy normal durante cinco años aproximadamente.”

DETECCIÓN

La detección de este padecimiento se realiza a través de la revisión clínica y de diversos estudios, entre ellos la resonancia magnética, que representa el examen indispensable para confirmar el diagnóstico, abunda, abundó el doctor José Hernández Medina.

Finalmente, el experto indica que a través del seguimiento farmacológico y la práctica de terapia personalizada con instrumentos tecnológicos de punta y terapeutas físicos altamente capacitados como con los que cuenta CEREBRO, la posibilidad de recuperación se potencia de manera importante.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.radioformula.com.mx/notas.asp?Idn=245714

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut