Uns investigadors suïssos van poder reprogramar el sistema immunitari dels ratolins per eliminar una malaltia autoimmune, el que obre el camí a tractaments contra la diabetis juvenil o l’esclerosi múltiple en humans, segons uns treballs publicats el dilluns als Estats Units. Unos investigadores suizos pudieron reprogramar el sistema inmunitario de los ratones para eliminar una enfermedad autoinmune, lo que abre el camino a tratamientos contra la diabetes juvenil o la esclerosis múltiple en humanos, según unos trabajos publicados el lunes en Estados Unidos.
Les malalties autoinumnes són aquelles en les quals el sistema immunitari ataca les cèl · lules del propi organisme.
Els científics van aconseguir atacar en els ratolins els limfòcits T, que compten amb la clau de la immunitat cel · lular i la disfunció és responsable de la diabetis juvenil en atacar les cèl · lules del pàncrees.
Per eliminar l’agressivitat d’aquests glòbuls blancs, els científics es van servir d’una proteïna modificada que, en ser provada en ratolins de laboratori, va permetre eliminar totalment els símptomes de la malaltia.
Segons els biòlegs de l’Escola Politècnica Federal de Lausana, aquesta tècnica podria convertir-se en molt prometedora per tractar la diabetis juvenil-també coneguda com a tipus 1 – i l’esclerosi múltiple en els humans.
Els primers assaigs clínics haurien haver a molt aviat el 2014, per tractar, en primer lloc, els efectes secundaris induïts en el sistema immunitari per al tractament contra la gota, una malaltia crònica vinculada al metabolisme de l’àcid úric.
“Hem triat començar amb aquesta aplicació abans que la diabetis o l’esclerosi perquè puguem dominar i comprendre tots els paràmetres”, va explicar Jeffrey Hubbell, un dels coautors de l’estudi, aparegut en les Actes de l’Acadèmia Nacional de Ciències (PNAS), amb data del 17 al 21 de desembre.
Segons Stephan Konton, un altre dels coautors, la principal aportació d’aquest nou treball és la seva extrema precisió. “El nostre mètode comporta pocs riscos i no hauria de produir importants efectes secundaris, en la mesura que no ataquem el sistema immunitari de manera conjunta, sinó únicament el tipus de limfòcits T implicats en aquesta malaltia”, ha explicat en un comunicat.
Els investigadors van crear una empresa emergent, Anokion SA, per dur a terme els assajos clínics.
El grup va començar a realitzar experiments en el laboratori per demostrar el potencial d’aquest nou tractament per l’esclerosi múltiple, una malaltia en la qual els limfòcits T destrueixen les cèl · lules de la mielina que formen una funda protectora al voltant de les fibres nervioses.
A més, els científics estudien el potencial de la seva tècnica amb un altre tipus de glòbuls blancs, els limfòcits B, que juguen un paper important en moltes altres malalties autoimmunes.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE
Las enfermedades autoinumnes son aquellas en las que el sistema inmunitario ataca las células del propio organismo.
Los científicos lograron atacar en los ratones los linfocitos T, que cuentan con la clave de la inmunidad celular y cuya disfunción es responsable de la diabetes juvenil al atacar las células del páncreas.
Para eliminar la agresividad de estos glóbulos blancos, los científicos se sirvieron de una proteína modificada que, al ser probada en ratones de laboratorio, permitió eliminar totalmente los síntomas de la enfermedad.
Según los biólogos de la Escuela Politécnica Federal de Lausana, esta técnica podría convertirse en muy prometedora para tratar la diabetes juvenil -también conocida como tipo 1- y la esclerosis múltiple en los humanos.
Los primeros ensayos clínicos deberían producirse como muy pronto en 2014, para tratar, en primer lugar, los efectos secundarios inducidos en el sistema inmunitario para el tratamiento contra la gota, una enfermedad crónica vinculada al metabolismo del ácido úrico.
“Hemos elegido comenzar con esta aplicación antes que la diabetes o la esclerosis para que podamos dominar y comprender todos los parámetros”, explicó Jeffrey Hubbell, uno de los coautores del estudio, aparecido en las Actas de la Academia Nacional de Ciencias (PNAS), con fecha del 17 al 21 de diciembre.
Según Stephan Konton, otro de los coautores, la principal aportación de este nuevo trabajo es su extrema precisión. “Nuestro método comporta pocos riesgos y no debería producir importantes efectos secundarios, en la medida en que no atacamos el sistema inmunitario de forma conjunta, sino únicamente el tipo de linfocitos T implicados en esta enfermedad”, explicó en un comunicado.
Los investigadores crearon una empresa emergente, Anokion SA, para llevar a cabo los ensayos clínicos.
El grupo comenzó a realizar experimentos en el laboratorio para demostrar el potencial de este nuevo tratamiento para la esclerosis múltiple, una enfermedad en la que los linfocitos T destruyen las células de la mielina que forman una funda protectora alrededor de las fibras nerviosas.
Además, los científicos estudian el potencial de su técnica con otro tipo de glóbulos blancos, los linfocitos B, que juegan un papel importante en muchas otras enfermedades autoinmunes.
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE: