Carolina, una jove pacense amb esclerosi múltiple, va explicar ahir la seva miraculosa recuperació a altres malalts i els va animar a lluitar. Carolina, una joven pacense con esclerosis múltiple, contó ayer su milagrosa recuperación a otros enfermos y les animó a luchar.
Fa dos mesos Carolina Filiberto estava en una cadira de rodes. Només movia els ulls i les mans a causa de l’esclerosi múltiple que pateix. Un tractament experimental ha aconseguit que es recuperi i després de publicar AVUI seva història fa unes setmanes, aquesta jove pacense decidir ahir donar una xerrada per explicar la seva experiència a altres malalts i animar-los a lluitar. La seva frase més repetida va ser: «cal somriure».
Quan Carolina va acabar la seva intervenció, a la seu de Cocemfe on fa rehabilitació, el centenar d’assistents van esclatar en una ovació. En aquest moment Lola es va posar dret. «Jo tinc ELA (esclerosi lateral amiotròfica) i crec que, a més del tractament, les teves ganes de viure també t’han ajudat. Ets una esperança per als que estem malalts per les teves ganes de lluitar ».
Davant aquesta declaració la jove de 28 anys es va emocionar i va animar a Lola a seguir lluitant. Aquesta psicòloga va ser diagnosticada fa un any i finalment li va donar les gràcies a Carolina «perquè avui el teu exemple m’ha donat vida». «Em vas a permetre que quan que, quan sortim, et d’un achuchón», li va respondre la jove amb esclerosi múltiple.
Lola no va ser l’única a compartir la seva dura experiència. El testimoni de Carolina Filiberto va animar a molts altres assistents, alguns d’ells d’altres localitats, a compartir el seu dia a dia. Aquest va ser també el cas de Paco que està en cadira de rodes i va felicitar la conferenciant amb la qual comparteix sessions de rehabilitació. Paco es va emocionar i Carolina, una vegada més, ha insistit que l’important és quedar-se amb les coses bones. «Pensa en el teu nét Manuel, a qui flames teu torero i que t’emportaries a tot arreu. A mi el vas deixar agafar quan gairebé no tenia forces i això em va donar la vida ».
En general aquest va ser el principal consell de Carolina. «Cal pensar que la vida és molt bonica, ens han fet un regal. Quan em vaig aixecar de la cadira de rodes i arribava a casa pel meu propi peu i obria la porta, ho valorava i tot s’ha de valorar ». «Cal pensar», va demanar la pacient d’esclerosi als seus oients, «que potser no et pots menjar una mitjana, però et vas a prendre una sopa o un iogurt i cal gaudir d’això, de les coses petites i somriure ».
No rendir-se
El millor exemple per superar el dolor d’aquestes malalties degeneratives, però, és la pròpia història de Carolina tal com van destacar els assistents. Com va avançar HOY aquesta jove treballava fa set anys en una botiga de roba mentre entrenava a les nits per aprovar les oposicions a la Guàrdia Civil.
Era una gran aficionada a l’esport, però va començar a sentir cansament i va anar al metge. Només una setmana després estava en cadira de rodes i tenia el diagnòstic, esclerosi múltiple. «No m’ho podia creure perquè feia uns dies estava corrent i fent flexions i tot s’havia truncat».
El pitjor, però, va ser veure patir als seus pares i el seu germà, va explicar ahir. «Per això vaig decidir que calia donar-li un somriure a la vida. Si el meu germà em somreia al meu com no havia de somriure-jo si és el que més vull? ».
Durant uns anys va ser millorant i empitjorant, però fa un any l’esclerosi començar a avançar ràpidament i la jove va perdre pràcticament tota la mobilitat excepte en els ulls i les mans. Ahir ho recordava en la conferència Jesús Gumiel, president de l’Associació per a l’Atenció i la Integració Social de les persones amb Discapacitat Física d’Extremadura (Apamex). «Ella venia en llitera a tractament, però això sí, fent broma amb tots els que es creuaven. Va ser increïble veure tornar caminant ».
A la xerrada també van acudir els fisioterapeutes que han tractat a Carolina al llarg d’aquests anys i que van escoltar el seu testimoni visiblement emocionats. Entre ells Esther Salguero. «No tenia mobilitat ni a les extremitats inferiors, ni en les superiors, ni cefàlica. Era com un nadó i ha aconseguit posar-se a caminar en 20 dies ».
El ‘miracle’ va arribar gràcies a un tractament mèdic experimental. Es tracta d’un medicament anomenat Alemtuzumab, anticossos monolonales humanitzats que el que fan és matar totes les cèl · lules de defensa del cos, quedant només les cèl · lules mare, les quals posteriorment es regeneren. No obstant això Carolina és l’únic cas en què l’esclerosi múltiple ha millorat tan ràpidament i en altres casos no fa efecte. Per aquesta raó els metges demanen prudència i estan estudiant el cas.
Ahir aquesta jove també va haver de calmar els nervis d’altres malalts i deixar clar que el seu tractament encara és experimental i més, molt perillós. «M’ho van donar perquè jo tenia la cosa xunga, xunga i xunga», va fer broma, però va afegir havia fins i tot més possibilitats que morís que de superar el tractament que va durar sis dies.
«Pensava que volia això o almenys descansarien meus pares. Vaig decidir que no m’anava a rendir, però ho penso ara i estava boja », va afegir aquesta jove. Per aquesta raó va demanar als seus companys de malaltia ia altres malalts paciència i lluitar amb optimisme.
Per la seva banda està disposada a sotmetre a totes les proves necessàries per determinar quina ha estat la clau de la seva millora i poder ajudar amb el seu exemple a altres. «El meu pla de futur només és gaudir de la meva família i ajudar a altres. Si serveix, seré un conillet d’índies ».
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.hoy.es/v/20121003/badajoz/tengo-esclerosis-pero-prometi-20121003.html
TRADUÏT AUTOMÀTICAMENTE PER:
LA BARRA DE GOOGLE
Hace dos meses Carolina Filiberto estaba en una silla de ruedas. Solo movía los ojos y las manos debido a la esclerosis múltiple que sufre. Un tratamiento experimental ha logrado que se recupere y tras publicar HOY su historia hace unas semanas, esta joven pacense decidió ayer dar una charla para contar su experiencia a otros enfermos y animarles a luchar. Su frase más repetida fue: «hay que sonreír».
Cuando Carolina terminó su intervención, en la sede de Cocemfe donde hace rehabilitación, el centenar de asistentes estallaron en una ovación. En ese momento Lola se puso de pie. «Yo tengo ELA (esclerosis lateral amiotrófica) y creo que, además del tratamiento, tus ganas de vivir también te han ayudado. Eres una esperanza para los que estamos enfermos por tus ganas de luchar».
Ante esta declaración la joven de 28 años se emocionó y animó a Lola a seguir luchando. Esta psicóloga fue diagnosticada hace un año y finalmente le dio las gracias a Carolina «porque hoy tu ejemplo me ha dado vida». «Me vas a permitir que cuando que, cuando salgamos, te de un achuchón», le respondió la joven con esclerosis múltiple.
Lola no fue la única en compartir su dura experiencia. El testimonio de Carolina Filiberto animó a muchos otros asistentes, algunos de ellos de otras localidades, a compartir su día a día. Este fue también el caso de Paco que está en silla de ruedas y felicitó a la conferenciante con la que comparte sesiones de rehabilitación. Paco se emocionó y Carolina, una vez más, insistió en que lo importante es quedarse con las cosas buenas. «Piensa en tu nieto Manuel, al que llamas tu torero y que te llevarías a todas partes. A mi me lo dejaste coger cuando casi no tenía fuerzas y eso me dio la vida».
En general este fue el principal consejo de Carolina. «Hay que pensar que la vida es muy bonita, nos han hecho un regalo. Cuando me levanté de la silla de ruedas y llegaba a casa por mi propio pie y abría la puerta, lo valoraba y todo hay que valorarlo». «Hay que pensar», pidió la paciente de esclerosis a sus oyentes, «que a lo mejor no te puedes comer un chuletón, pero te vas a tomar una sopa o un yogur y hay que disfrutar de eso, de las cosas pequeñas y sonreír».
No rendirse
El mejor ejemplo para superar el dolor de estas enfermedades degenerativas, sin embargo, es la propia historia de Carolina tal y como destacaron los asistentes. Como avanzó HOY esta joven trabajaba hace siete años en una tienda de ropa mientras entrenaba por las noches para aprobar las oposiciones a la Guardia Civil.
Era una gran aficionada al deporte, pero comenzó a sentir cansancio y acudió al médico. Solo una semana después estaba en silla de ruedas y tenía el diagnóstico, esclerosis múltiple. «No me lo podía creer porque hacía unos días estaba corriendo y haciendo flexiones y todo se había truncado».
Lo peor, sin embargo, fue ver sufrir a sus padres y su hermano, explicó ayer. «Por eso decidí que había que echarle una sonrisa a la vida. Si mi hermano me sonreía a mi ¿cómo no iba a sonreírle yo si es lo que más quiero?».
Durante unos años fue mejorando y empeorando, pero hace un año la esclerosis comenzó a avanzar rápidamente y la joven perdió prácticamente toda la movilidad salvo en los ojos y las manos. Ayer lo recordaba en la conferencia Jesús Gumiel, presidente de la Asociación para la Atención y la Integración Social de las personas con Discapacidad Física de Extremadura (Apamex). «Ella venía en camilla a tratamiento, pero eso sí, bromeando con todos los que se cruzaban. Fue increíble verla volver andando».
A la charla también acudieron los fisioterapeutas que han tratado a Carolina a lo largo de estos años y que escucharon su testimonio visiblemente emocionados. Entre ellos Esther Salguero. «No tenía movilidad ni en las extremidades inferiores, ni en las superiores, ni cefálica. Era como un bebé y ha logrado ponerse a andar en 20 días».
El ‘milagro’ llegó gracias a un tratamiento médico experimental. Se trata de un medicamento llamado Alemtuzumab, anticuerpos monolonales humanizados que lo que hacen es matar todas las células de defensa del cuerpo, quedando tan sólo las células madre, las cuales posteriormente se regeneran. Sin embargo Carolina es el único caso en el que la esclerosis múltiple ha mejorado tan rápidamente y en otros casos no hace efecto. Por esa razón los médicos piden prudencia y están estudiando su caso.
Ayer esta joven también tuvo que calmar los nervios de otros enfermos y dejar claro que su tratamiento aún es experimental y además, muy peligroso. «Me lo dieron porque yo tenía la cosa chunga, chunga y chunga», bromeó, pero añadió había incluso más posibilidades de que falleciese que de superar el tratamiento que duró seis días.
«Pensaba que quería eso o por lo menos descansarían mis padres. Decidí que no me iba a rendir, pero lo pienso ahora y estaba loca», añadió esta joven. Por esa razón pidió a sus compañeros de enfermedad y a otros enfermos paciencia y luchar con optimismo.
Por su parte está dispuesta a someterse a todas las pruebas necesarias para determinar cuál ha sido la clave de su mejoría y poder ayudar con su ejemplo a otros. «Mi plan de futuro solo es disfrutar de mi familia y ayudar a otros. Si sirve, seré un conejillo de indias».
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:
http://www.hoy.es/v/20121003/badajoz/tengo-esclerosis-pero-prometi-20121003.html