El professor Koen Vandenbroeck, especialitzat en neurogenómica i investigador de Ikerbasque i professor de la UPV / EHU, va intervenir ahir al costat de destacats investigadors en l’àmbit de la neurociència en la jornada científica celebrada al Bizkaia Aretoa.  El profesor Koen Vandenbroeck, especializado en neurogenómica e investigador de Ikerbasque y profesor de la UPV/EHU, intervino ayer junto a destacados investigadores en el ámbito de la neurociencia en la jornada científica celebrada en el Bizkaia Aretoa.

Bilbao. En la trobada, organitzada per presentar el nou centre de recerca en neurociència Achucarro Basque Center for Neurocience, Vandenbroek, que va arribar a Euskadi el 2007 després d’acceptar el lloc d’investigador a la UPV / EHU, va dissertar sobre els últims avenços, així com els reptes que té la investigació en esclerosi múltiple (EM) en els nostres dies. Aquest biòleg molecular dirigeix ​​des de 2009 el laboratori Neurogenomiks al Parc Tecnològic de Biscaia, una infraestructura de recerca fonamentada en la farmacogenòmica de les teràpies d’EM. Del que es tracta és d’avançar en el camí d’una “medicina personalitzada”, en la qual cada fàrmac i els seus possibles combinacions s’adaptin a la genètica particular del pacient concret.
L’esclerosi múltiple és una malaltia capritxosa i sense cura, però, els nous tractaments estan aconseguint alentir la malaltia?
Encara malauradament els tractaments actuals per aquesta malaltia, que afecta joves-adults (entre els 20-40 anys), no aconsegueixen curar, sí que estan aconseguint retardar la seva progressió i alleujar en alguns casos els símptomes clínics oferint a aquests pacients una millor qualitat de vida.
Hi ha factors genètics que predisposen a patir l’EM?
Aquesta malaltia té un important component genètic. Avui dia, l’opinió generalitzada és que la susceptibilitat de patir aquesta patologia depèn de múltiples gens d’efectes modestos, però, es produeixen també complexes interaccions genètico-ambientals. Fins ara hem trobat almenys 60 gens que poden portar el risc de patir EM.
Quan parlen de biomarcadors a què es refereixen?
Els biomarcadors són molècules que estan presents en el cos i són indicadors per saber si un pacient respon bé a una teràpia o no, els biomarcadors són dins el cos i ens poden oferir molta informació, per exemple en l’EM, sobre els processos de mielinització. Si poguéssim identificar el marcador o els marcadors que indiquin si el tractament serà eficaç o no, l’únic que es necessitaria seria extreure una mostra d’ADN d’un malalt al qual s’hagi diagnosticat recentment d’EM i determinar si té aquest marcador o no . Després es podria proporcionar el fàrmac als malalts que tenen possibilitats de respondre a ell, mentre que els que en principi no van respondre de manera positiva podrien ser derivats a altres teràpies.
La medicina personalitzada és el futur per l’esclerosi múltiple?
El futur ho dirà. Ara hem de recollir més informació sobre com funcionen els medicaments. Cada pacient és diferent. Amb les dades que estem recollint igual en un futur podem dirigir cap a la implementació de la medicina personalitzada que és donar un medicament a cada pacient segons els seus gens, les seves proteïnes. El principal criteri utilitzat fins ara per a mesurar la resposta al tractament és el grau d’acumulació de la incapacitat clínica del malalt, que necessita temps per ser quantificable. Molts pacients amb les teràpies actuals no han millorat i han estat sotmesos durant un període llarg a un medicament que no els aportava beneficis. Amb els biomarcadors les decisions per establir una teràpia podrien fer poc temps després del diagnòstic, sense que hagués d’estar durant molt de temps amb tractaments no personalitzats i amb resultats poc predictibles.
¿Veurem aviat una cura a l’EM?
El futur es presenta prometedor. Això no vol dir que s’hagin de tenir cures miraculoses, però sí millors estratègies de tractament que oferiran als pacients d’EM la possibilitat de viure una vida més independent i feliç. Encara assistim a importants descobriments científics en aspectes immunològics, clínics, genètics i farmacogenòmics, no tenim encara cura per l’EM. El dany al cervell, en el sistema nerviós central, no és possible corregir, però sí revertir. Crec que a curt termini no arribarà la cura d’aquesta malaltia.
La reducció dràstica dels pressupostos de l’Estat en investigació tindrà conseqüències irreversibles a mig termini?
Sí És clar que sí. En el nostre grup de la UPV / EHU estem bastant bé, però com investigadors tenim por de tot el que està passant a Espanya i també a Europa, on molts països estan tallant els pressupostos en investigació. Estic totalment d’acord amb les retallades, està bé l’austeritat, però no cal tallar en investigació perquè, a més de produir coneixement, ens pot ajudar a convertir-nos en una economia del coneixement, i pot generar moltes oportunitats econòmiques. Invertir en recerca és una filosofia.
Pot passar que els joves investigadors es desanimin i es vagin fora del país?
Tampoc està malament que els joves surtin fora. L’ideal és que estiguin dos o tres anys en un centre punter a l’estranger que adquireixin experiència i després retornin amb el coneixement al seu país.
¿Creu que el País Basc ha fet una aposta puixant per la investigació en Biociències?
Penso que sí, amb els BERC (Basque Excellence Research Centres) i els bioGunes. Si es compara amb altres zones d’Espanya penso que la situació aquí està molt bé.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.noticiasdenavarra.com/2012/10/25/sociedad/raunque-aun-no-hay-cura-para-la-esclerosis-multiple-si-podemos-ralentizarlar

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

Bilbao. En el encuentro, organizado para presentar el nuevo centro de investigación en neurociencia Achucarro Basque Center for Neurocience, Vandenbroek, que llegó a Euskadi en 2007 tras aceptar el puesto de investigador en la UPV/EHU, disertó sobre los últimos avances, así como los retos que tiene la investigación en esclerosis múltiple (EM) en nuestros días. Este biólogo molecular dirige desde 2009 el laboratorio Neurogenomiks en el Parque Tecnológico de Bizkaia, una infraestructura de investigación fundamentada en la farmacogenómica de las terapias de EM. De lo que se trata es de avanzar en el camino de una “medicina personalizada”, en la que cada fármaco y sus posibles combinaciones se adapten a la genética particular del paciente concreto.
La esclerosis múltiple es una enfermedad caprichosa y sin cura, sin embargo, ¿los nuevos tratamientos están consiguiendo ralentizar la enfermedad?
Aunque desgraciadamente los tratamientos actuales para esta dolencia, que afecta a jóvenes-adultos (entre los 20-40 años), no logran curarla, sí están consiguiendo retrasar su progresión y aliviar en algunos casos los síntomas clínicos ofreciendo a estos pacientes una mejor calidad de vida.
¿Existen factores genéticos que predisponen a padecer la EM?
Esta enfermedad tiene un importante componente genético. Hoy en día, la opinión generalizada es que la susceptibilidad de padecer esta patología depende de múltiples genes de efectos modestos, sin embargo, se producen también complejas interacciones genético-ambientales. Hasta ahora hemos encontrado por lo menos sesenta genes que pueden portar el riesgo de padecer EM.
¿Cuando hablan de biomarcadores a qué se refieren?
Los biomarcadores son moléculas que están presentes en el cuerpo y son indicadores para saber si un paciente responde bien a una terapia o no; los biomarcadores están dentro del cuerpo y nos pueden ofrecer mucha información, por ejemplo en la EM, sobre los procesos de mielinización. Si pudiéramos identificar el marcador o los marcadores que indiquen si el tratamiento va a ser eficaz o no, lo único que se necesitaría sería extraer una muestra de ADN de un enfermo al que se haya diagnosticado recientemente de EM y determinar si posee ese marcador o no. Después se podría proporcionar el fármaco a los enfermos que tienen posibilidades de responder a él, mientras que los que en principio no respondieron de forma positiva podrían ser derivados a otras terapias.
¿La medicina personalizada es el futuro para la esclerosis múltiple?
El futuro lo dirá. Ahora tenemos que recoger más información sobre cómo funcionan los medicamentos. Cada paciente es distinto. Con los datos que estamos recogiendo igual en un futuro podemos dirigirnos hacia la implementación de la medicina personalizada que es dar un medicamento a cada paciente según sus genes, sus proteínas. El principal criterio usado hasta ahora para medir la respuesta al tratamiento es el grado de acumulación de la incapacidad clínica del enfermo, que precisa tiempo para ser cuantificable. Muchos pacientes con las terapias actuales no han mejorado y han sido sometidos durante un periodo largo a un medicamento que no les aportaba beneficios. Con los biomarcadores las decisiones para establecer una terapia podrían realizarse poco tiempo después del diagnóstico, sin que tuviera que estar durante mucho tiempo con tratamientos no personalizados y con resultados poco predecibles.
¿Veremos pronto una cura en la EM?
El futuro se presenta prometedor. Esto no significa que se vayan a tener curas milagrosas, pero sí mejores estrategias de tratamiento que ofrecerán a los pacientes de EM la posibilidad de vivir una vida más independiente y feliz. Aunque asistimos a importantes descubrimientos científicos en aspectos inmunológicos, clínicos, genéticos y farmacogenómicos, no tenemos aún cura para la EM. El daño en el cerebro, en el sistema nervioso central, no es posible corregirlo, pero sí revertirlo. Creo que a corto plazo no llegará la cura de esta enfermedad.
¿La reducción drástica de los presupuestos del Estado en investigación tendrá consecuencias irreversibles a medio plazo?
Sí. Claro que sí. En nuestro grupo de la UPV/EHU estamos bastante bien, pero como investigadores tenemos miedo de todo lo que está pasando en España y también en Europa, donde muchos países están cortando los presupuestos en investigación. Estoy totalmente de acuerdo con los recortes; está bien la austeridad, pero no hay que cortar en investigación porque, además de producir conocimiento, nos puede ayudar a convertirnos en una economía del conocimiento; y puede generar muchas oportunidades económicas. Invertir en investigación es una filosofía.
¿Puede ocurrir que los jóvenes investigadores se desanimen y se vayan fuera del país?
Tampoco está mal que los jóvenes salgan fuera. Lo ideal es que estén dos o tres años en un centro puntero en el extranjero que adquieran experiencia y luego retornen con el conocimiento a su país.
¿Cree que el País Vasco ha hecho una apuesta pujante por la investigación en Biociencias?
Pienso que sí, con los BERC (Basque Excellence Research Centres) y los bioGunes. Si se compara con otras zonas de España pienso que la situación aquí está muy bien.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.noticiasdenavarra.com/2012/10/25/sociedad/raunque-aun-no-hay-cura-para-la-esclerosis-multiple-si-podemos-ralentizarlar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut