SEÜL, Corea del Sud (AP) – Quan cursava l’últim any de la secundària, Hwang Yu-mi va anar a treballar banyant hòsties de silici en substàncies químiques en una fàbrica Samsung de xips per a ordinadors i altres aparells. Quatre anys després, va morir de leucèmia.

Després de la mort de Yu-mi en 2007, el seu pare, Hwang Sang-gi, va saber que un treballador de 30 anys de la mateixa línia de semiconductors havia mort, també de leucèmia. El taxista va iniciar un moviment per exigir al govern que investigui els riscos per a la salut en les fàbriques de la Samsung Electronics Co

Desestimat el seu reclam d’indemnització del govern, Hwang va tractar d’obtenir detalls sobre l’ambient de treball a la fàbrica. Samsung no lliurava aquesta informació a les autoritats encarregades de vetllar per la salut dels treballadors.

Una investigació de The Associated Press ha descobert que les autoritats sud-coreanes han ocultat reiteradament als treballadors i les seves famílies informació crucial sobre les substàncies químiques utilitzades en les fàbriques de xips i pantalles de cristall líquid de Samsung.

Els treballadors malalts necessiten que el govern o les corts els donin aquesta informació per sol·licitar compensació. A falta d’aquesta informació, el més comú és el rebuig dels seus reclams.

En almenys sis casos que implicaven a 10 treballadors, la justificació per denegar la informació era el secret industrial.

La llei sud-coreana prohibeix a les agències del govern oculta la informació relacionada amb la salut pública i la seguretat per raons de secret industrial, però no hi ha penes per a les violacions.

Samsung ha deixat d’ometre en els seus informes les llistes de substàncies químiques utilitzades en les línies de producció, com va fer en el cas de Hwang Yu-mi, però les seves autoritats han ocultat detalls com ara els nivells d’exposició i com es manegen les substàncies.

“Freqüentment ens enfrontem al secret industrial. Qualsevol contingut que no afavorís els interessos de Samsung era esborrat com a secret industrial”, va dir Lim Ja-woon, advocada de 15 treballadors malalts de Samsung.

Els clients de Lim no han tingut accés a informes complets d’inspectors fabrils sinó només a passatges d’algunes inspeccions parcials independents incloses en resolucions judicials.

Samsung diu que mai ha impedit “intencionalment” l’accés dels treballadors a la informació i que és transparent pel que fa a les substàncies químiques que ha de revelar al govern. Va dir en un comunicat que mai es “va impedir il·legalment” la revelació d’informació.

“Tenim dret a impedir que la nostra informació vagi a un tercer”, va dir Baik Soo-ha, vicepresident de Samsung Electronics, a l’AP.

Les polítiques oficials generalment afavoreixen Samsung i altres grups empresaris que van impulsar la veloç industrialització del país després de la guerra de Corea de 1950-1953.

Les autoritats diuen que els interessos empresaris tenen prioritat, l’avaluació dels reclams contra el secret industrial és difícil i temen que els demanin per lliurar informació contra la voluntat d’una empresa.

“Hem de guardar els secrets que pertanyen als nostres clients”, va dir Yang Won-baek, de l’Agència Coreana de Seguretat i Salut Laboral.

Samsung és líder en la fabricació de xips per a memòries des de principis dels 90. La fabricació de semiconductors, telèfons mòbils i LCD utilitza substàncies tòxiques i carcinògenes com arsènic, acetona, metà, àcid sulfúric i plom.

El grup promotor de la seguretat dels treballadors Banolim ha documentat més de 200 casos de malalties greus com leucèmia, lupus, limfoma i esclerosi múltiple entre treballadors retirats de les fàbriques Samsung de semiconductors i LCD. D’aquests han mort 76, la majoria entre els 20 i 40 anys d’edat.

Els promotors de la salut en el treball volen que les corts i el govern sud-coreans interpretin de manera més flexible les relacions entre les condicions de treball i les malalties, ja que es desconeixen les causes precises de molts mals que pateixen els treballadors fabrils. També volen la revelació plena dels perills a la feina.

Des de 2008, 56 treballadors han reclamat al govern la compensació per seguretat laboral. Només 10 la van obtenir, generalment després d’anys de batalles judicials. La meitat dels reclams restants van ser rebutjats i la resta està en procés.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
https://es.noticias.yahoo.com/trabajadores-enfermos-samsung-no-obtienen-compensaci-n-133418522–finance.html

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut