Dotze maratons el 2012 , un repte difícil d’aconseguir per a la majoria però Minu Rovirosa el va superar diumenge a Lanzarote. El seu objectiu? Recaptar fons per a la lluita contra l’esclerosi múltiple, malaltia neurodegenerativa que pateix des de fa 15 anys i per a la qual no hi ha cura.

“Va ser una època molt fosca perquè tampoc sabia exactament el que tenia. Vaig començar a perdre l’equilibri, tenia problemes de visió … vaig arribar a estar molt malament “, explica a 20 minuts Rovirosa (Sabadell, 1966), qui té una empresa de il · luminació.

La debilitat muscular, la manca de control de les extremitats i de sensibilitat, els trastorns visuals … són alguns dels símptomes de la malaltia però no els únics. Alguns malalts es queden postrats en una cadira de rodes, altres perden la memòria i el sentit de la lògica.

Rovirosa se ​​sent molt afortunat . ” La malaltia s’ha portat molt bé amb mi . Està estancada des de fa vuit anys i m’he recuperat “, admet. Per això, s’ha proposat recaptar, a través de www.elmeugradesorra.org/domingorovirosa1 , 1.500 euros abans que acabi l’any per a la Fundació Esclerosi Múltiple (FEM), de la qual és soci.

L’esport ideal

“Jo sempre havia fet molt esport però amb la malaltia em vaig tornar molt maldestre i vaig haver de deixar el futbol, ​​el frontó, el ​​tennis … De fet, córrer ni tan sols m’agradava però em vaig enganxar “, recorda divertit. Ara corre amb un bon amic, Agustí París, i junts han recorregut més de 500 quilòmetres per tota la geografia espanyola.

Des de les Illes Canàries fins a l’Escala (Girona) passant per Madrid i els Monegros i en la majoria de casos amb marques gens menyspreables que van rondar les 3 hores i 40 minuts. ” Per a mi són molt bons temps però aquest no era l’objectiu , sinó córrer els dotze maratons i havia de tenir cura de no lesionar “.

Per aconseguir-ho, va arribar a córrer dues maratons en una setmana. “Al març va morir la meva sogra i no vaig poder disputar anar al de Barcelona, ​​per això l’abril vaig fer el de Madrid i el de l’Escala. Ser dur, la veritat”, admet. El desert aragonès també va resultar molt dur i va trigar gairebé 5 hores i mitja a recórrer els 47,7 quilòmetres. “Va ser duríssima, el terreny era molt complicat i la van allargar set quilòmetres”, recorda Rovirosa, qui celebra que no se sobrepassen els 35 º C tot i disputar al juliol.

El sabadellenc guarda bons records de la gent que ha conegut al llarg de l’any, com una corredora de 70 anys i l’afecte rebut en carreres com la de Aquilar de Camp (Palència), així com dels viatges que han realitzat amb les seves famílies a ciutats com Lanzarote i Sevilla. “Marc (el seu fill de 9 anys) ja participa en carreres d’entre 2 i 3 quilòmetres però és impossible convèncer a la meva dona , tot i que té una paciència … “, fa broma.

Nous reptes per al 2013

Diumenge va creuar la línia de meta per darrera vegada aquest any. I al 2013, què? “Crec que em mereixo un descans perquè físicament estic cansat però … m’agradaria fer un triatló en un futur “, reconeix Rovirosa, tot i que els 3.800 metres en l’aigua no li atrauen massa. “Però la gent, fins i tot a la que no li entusiasma nedar, s’enganxa”, assenyala el corredor, que prefereix viure el moment i no pensar massa en el futur de la seva malaltia.

Una malaltia sense cura

Encara no hi ha cura per l’esclerosi múltiple pel que hi ha molt per fer. De fet, encara es desconeixen les causes encara que la majoria de científics sostenen que és una malaltia autoimmune i que, per factors genètics i ambientals, el propi cos destrueix la mielina, una proteïna greix que protegeix les neurones. El neuròleg determina el tractament en cada cas, ja que pot evolucionar per brots recurrents o de forma progressiva.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE

http://www.20minutos.es/noticia/1673985/0/atleta/esclerosis/maratones/

 

TRADUÏT AUTOMÀTICAMENT PER:
LA BARRA DE GOOGLE

Doce maratones en 2012, un reto difícil de alcanzar para la mayoría pero Minu Rovirosa lo superó el domingo en Lanzarote. ¿Su objetivo? Recaudar fondos para la lucha contra la esclerosis múltiple, enfermedad neurodegenerativa que padece desde hace 15 años y para la que no hay cura.

“Fue una época muy oscura porque tampoco sabía exactamente lo que tenía. Empecé a perder el equilibrio, tenía problemas de visión… llegué a estar muy mal”, explica a 20 minutos Rovirosa (Sabadell, 1966), quien tiene una empresa de iluminación.

La debilidad muscular, la falta de control de las extremidades y de sensibilidad, los trastornos visuales… son algunos de los síntomas de la enfermedad pero no los únicos. Algunos enfermos se quedan postrados en una silla de ruedas, otros pierden la memoria y el sentido de la lógica.

Rovirosa se siente muy afortunado. “La enfermedad se ha portado muy bien conmigo. Está estancada desde hace ocho años y me he recuperado”, admite. Por eso, se ha propuesto recaudar, a través de www.elmeugradesorra.org/domingorovirosa1, 1.500 euros antes de que acabe el año para la Fundación Esclerosis Múltiple (FEM), de la que es socio.

El deporte ideal

“Yo siempre había hecho mucho deporte pero con la enfermedad me volví muy patoso y tuve que dejar el futbol, el frontón, el tenis… De hecho, correr ni tan siquiera me gustaba pero me enganché”, recuerda divertido. Ahora corre con un buen amigo, Agustí París, y juntos han recorrido más de 500 kilómetros por toda la geografía española.

Desde las Islas Canarias hasta L’Escala (Girona) pasando por Madrid y los Monegros y en la mayoría de casos con marcas nada despreciables que rondaron las 3 horas y 40 minutos. “Para mí son muy buenos tiempos pero ese no era el objetivo, sino correr los doce maratones y debía tener cuidado para no lesionarme”.

Para lograrlo, llegó a correr dos maratones en una semana. “En marzo falleció mi suegra y no pude disputar ir al de Barcelona, por eso en abril hice el de Madrid y el de L’Escala. Fue duro, la verdad”, admite. El desierto aragonés también resultó muy duro y tardó casi 5 horas y media en recorrer los 47,7 kilómetros. “Fue durísima, el terreno era muy complicado y la alargaron siete kilómetros”, recuerda Rovirosa, quien celebra que no se sobrepasaran los 35ºC pese a disputarse en julio.

El sabadellense guarda buenos recuerdos de la gente que ha conocido a lo largo del año, como una corredora de 70 años y del cariño recibido en carreras como la de Aquilar de Campo (Palencia), así como de los viajes que han realizado con sus familias a ciudades como Lanzarote y Sevilla. “Marc (su hijo de 9 años) ya participa en carreras de entre 2 y 3 kilómetros pero es imposible convencer a mi mujer, aunque tiene una paciencia…”, bromea.

Nuevos retos para 2013

El domingo cruzó la línea de meta por última vez este año. ¿Y el 2013, qué? “Creo que me merezco un descanso porque físicamente estoy cansado pero… me gustaría hacer un triatlón en un futuro”, reconoce Rovirosa, aunque los 3.800 metros en el agua no le atraen demasiado. “Pero la gente, incluso a la que no le entusiasma nadar, se engancha”, señala el corredor, quien prefiere vivir el momento y no pensar demasiado en el futuro de su enfermedad.

Una enfermedad sin cura

Todavía no hay cura para la esclerosis múltiple por lo que hay mucho por hacer. De hecho, aún se desconocen las causas aunque la mayoría de científicos sostienen que es una enfermedad autoinmune y que, por factores genéticos y ambientales, el propio cuerpo destruye la mielina, una proteína grasa que protege las neuronas. El neurólogo determina el tratamiento en cada caso, pues puede evolucionar por brotes recurrentes o de forma progresiva.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.20minutos.es/noticia/1673985/0/atleta/esclerosis/maratones/

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut