A més de 8.600 quilòmetres de casa, Carles Vilariño-Güell no imaginava que entre aquelles tretze mil mostres d’ADN es trobava el Sant Grial de l’esclerosi múltiple. Quan va començar a treballar amb Dessa Sadovnick , la tasca titànica que tots dos van abordar semblava impossible: trobar la causa genètica d’una malaltia autoimmune que afecta més de 2,5 milions de persones al món.

A más de 8.600 kilómetros de casa, Carles Vilariño-Güell no imaginaba que entre aquellas trece mil muestras de ADN se encontraba el Santo Grial de la esclerosis múltiple. Cuando comenzó a trabajar con Dessa Sadovnick, la tarea titánica que ambos abordaron parecía imposible: encontrar la causa genética de una enfermedad autoinmune que afecta a más de 2,5 millones de personas en el mundo.

Com si de dos Quixots es tractés, Vilariño-Güell i Sadovnick van començar la seva particular lluita de gegants.L’objectiu? Trobar el primer gen que produís esclerosi múltiple, una cosa qualificat per la ciència com impossible durant més de quaranta anys.
Entre burles, negacions i dubtes, la investigació havia rebutjat la possibilitat que l’esclerosi múltiple fos causada per algun error o mutació genètica. La pròpia Sadovnick va ser obligada a acabar una xerrada en un congrés científic abans d’hora, quan el moderador va decidir que la seva hipòtesi sobre la genètica de l’esclerosi múltiple era “absurda”. I, però, no s’equivocaven. Un estudi publicat a la revista Neuron ha identificat el primer gen que provoca l’aparició de l’esclerosi múltiple. La seva troballa ha estat possible gràcies a la tecnologia de seqüenciació massiva de l’ADN. El Sant Grial no era una utopia.

EL SANT GRIAL DE L’ESCLEROSI MÚLTIPLE

“He tingut la fortuna de participar en el passat en el descobriment d’algunes mutacions i gens associats amb variants familiars de malalties neurològiques comuns, com ara DNAJC13 i VPS35 en la malaltia de Parkinson, per exemple. Però aquesta troballa és del que més orgullós em sento perquè és el primer gen causant d’esclerosi múltiple, i espero que tingui una àmplia repercussió en les opcions de tractaments futurs per als pacients “, explica Vilariño-Güell a Hipertextual . El científic de la University of British Columbia ressalta que estem davant d’una “evidència clara i irrefutable” que també existeixen variants familiars en el cas de l’esclerosi múltiple, la qual cosa s’espera que es tradueixi en un impuls de la investigació genètica d’aquest trastorn.

L’esclerosi múltiple és una malaltia que afecta el sistema nerviós central. Per alguna raó fins ara desconeguda, el “embolcall” que recobreix les nostres fibres nervioses és destruït. Aquestes capes protectores són conegudes com beines de mielina que, en desaparèixer, deixen de complir la seva funció. Com a conseqüència, els nervis perden capacitat de conduir impulsos elèctrics des de i cap al cervell , el que provoca símptomes com fatiga, falta d’equilibri, mal, dificultats per parlar, alteracions visuals i cognitives o tremolors.

Aquesta troballa és del que més orgullós em sento perquè és el primer gen causant d’esclerosi múltiple i espero que tingui una àmplia repercussió en les opcions de tractaments futurs per als pacients “, assegura Vilariño-Güell


Fins al moment se sabia que existien diversos factors genètics, immunològics i ambientals que augmentaven la predisposició d’aquest trastorn inflamatori. Com assenyalava la especialista Mar Mendibe al blog de ​​la Fundació Esclerosi Múltiple Euskadi , els estudis realitzats en el passat permetien descartar que es tractés d’una malaltia hereditària. No obstant això, el treball presentat ara per Vilariño-Güell i Sadovnick canvia tot el que se sabia referent a això, en identificar la primera causa genètica d’aquesta patologia.

“La troballa és molt rellevant perquè és la primera vegada que identifiquem una mutació capaç de causar la malaltia”, comenta Vilariño-Güell a Hipertextual. Els investigadors havien determinat anteriorment variants en l’ADN que incrementaven la propensió de patir esclerosi múltiple en un 1,1-1,3%. “Si al Canadà el risc en la població general és del 0,1%, els factors associats ho incrementaven fins al 0,13%”, explica el científic a manera d’exemple.

La mutació que han identificat es relaciona amb una probabilitat d’almenys el 60-70% de patir esclerosi múltiple, segons el estimat en les dues famílies estudiades. Això demostra que, al contrari del que es creia, les variants familiars del trastorn neurològic existeixen i la seva anàlisi ens permetrà comprendre millor els mecanismes moleculars que causen la patologia, a més de promoure el desenvolupament de models animals i tractaments més efectius.

BUSCAR UNA AGULLA EN UN PALLER

En aquesta investigació, la tecnologia ha jugat un paper fonamental. La seqüenciació massiva del DNA va permetre identificar la mutació patogènica NRH13, que també s’ha associat amb una progressió ràpida de la malaltia. “La seqüenciació per NGS [next-generation sequencing , en anglès] ha estat clau. Les famílies van ser estudiades fa anys, però ha estat només ara quan hem estat capaços d’identificar gens i mutacions com els que descrivim”, destaca l’investigador.

Poc podia imaginar Carles Vilariño-Güell, quan residia a la localitat catalana de Torelló, a la comarca d’Osona (Barcelona), que algun dia el seu treball podia canviar tant el nostre coneixement d’una de les malalties neurològiques més greus. La frustració que van compartir durant anys tant ell com Sadovnick es veu recompensada ara per una troballa que ajudarà a milers de pacients a tot el món.

Després de seleccionar a vint famílies d’entre les tretze mil mostres d’ADN que aixoplugaven al laboratori, Vilariño-Güell es va proposar trobar “una agulla en un paller”. Per sort, la tecnologia va estar de part seva. Així va poder identificar un error genètic que canviava una lletra per una altra en l’ADN dels pacients. En les dues famílies en les que va trobar la mutació, dues terceres parts dels parents van desenvolupar la malaltia. Tots tenien la mateixa alteració en el genoma. Aquest error genètic produïa al seu torn una proteïna defectuosa (LXRA) involucrada en el control de la inflamació, un procés associat amb l’esclerosi múltiple.

És la mutació trobada l’única causa de la patologia? Sadovnick rebutja rotundament aquesta idea. “El meu fur intern em diu que hi haurà famílies on influeixi més la genètica, altres on importin més els factors ambientals i en alguns casos es veurà una contribució similar”, comenta la científica. El seu descobriment, però, demostra per primera vegada que l’ADN juga un paper rellevant en l’esclerosi múltiple.

El meu fur intern em diu que hi haurà famílies on influeixi més la genètica, altres on importin més els factors ambientals i en alguns casos es veurà una contribució similar “, assegura Sadovnick

En el futur, aquest treball servirà per desenvolupar millors models animals d’estudi i per impulsar la recerca de nous fàrmacs. En el cas de famílies afectades pel trastorn, es poden sotmetre a cribratges per saber si tenen o no la mutació, que està present, segons els càlculs, en una de cada mil persones. Si la resposta és afirmativa, la detecció i el seguiment dels pacients s’accelerarà, el que permetrà millorar la seva cura. “Estic segur que en els propers anys es descobriran més mutacions. Cadascun dels gens i les mutacions ens proporcionarà una nova peça per a aquest gran puzle”, conclou Vilariño-Güell.

El desafiament només acaba de començar.

Como si de dos Quijotes se tratara, Vilariño-Güell y Sadovnick comenzaron su particular lucha de gigantes. ¿El objetivo? Encontrar el primer gen que produjera esclerosis múltiple, algo calificado por la ciencia como imposible durante más de cuarenta años.
Entre burlas, negaciones y dudas, la investigación había rechazado la posibilidad de que la esclerosis múltiple fuera causada por algún error o mutación genética. La propia Sadovnick fue obligada a terminar una charla en un congreso científico antes de tiempo, cuando el moderador decidió que su hipótesis sobre la genética de la esclerosis múltiple era “absurda”. Y, sin embargo, no se equivocaban. Un estudio publicado en la revista Neuron ha identificado el primer gen que provoca la aparición de la esclerosis múltiple. Su hallazgo ha sido posible gracias a la tecnología de secuenciación masiva del ADN. El Santo Grial no era una utopía.

EL SANTO GRIAL DE LA ESCLEROSIS MÚLTIPLE

“He tenido la fortuna de participar en el pasado en el descubrimiento de algunas mutaciones y genes asociados con variantes familiares de enfermedades neurológicas comunes, tales como DNAJC13 y VPS35 en la enfermedad de Parkinson, por ejemplo. Pero este hallazgo es del que más orgulloso me siento porque es el primer gen causante de esclerosis múltiple, y espero que tenga una amplia repercusión en las opciones de tratamientos futuros para los pacientes”, explica Vilariño-Güell a Hipertextual. El científico de la University of British Columbia resalta que estamos ante una “evidencia clara e irrefutable” de que también existen variantes familiares en el caso de la esclerosis múltiple, lo que espera que se traduzca en un impulso de la investigación genética de este trastorno.

La esclerosis múltiple es una enfermedad que afecta al sistema nervioso central. Por alguna razón hasta ahora desconocida, el “envoltorio” que recubre nuestras fibras nerviosas es destruido. Estas capas protectoras son conocidas como vainas de mielina que, al desaparecer, dejan de cumplir su función. Como consecuencia, los nervios pierden capacidad de conducir impulsos eléctricos desde y hacia el cerebro, lo que provoca síntomas como fatiga, falta de equilibrio, dolor, dificultades para hablar, alteraciones visuales y cognitivas o temblores.

Este hallazgo es del que más orgulloso me siento porque es el primer gen causante de esclerosis múltiple y espero que tenga una amplia repercusión en las opciones de tratamientos futuros para los pacientes”, asegura Vilariño-Güell

Hasta el momento se sabía que existían diversos factores genéticos, inmunológicos y ambientales que aumentaban la predisposición de este trastorno inflamatorio. Como señalaba la especialista Mar Mendibe en el blog de la Fundación Esclerosis Múltiple Euskadi, los estudios realizados en el pasado permitían descartar que se tratase de una enfermedad hereditaria. Sin embargo, el trabajo presentado ahora por Vilariño-Güell y Sadovnick cambia todo lo que se sabía al respecto, al identificar la primera causa genética de esta patología.

“El hallazgo es muy relevante porque es la primera vez que identificamos una mutación capaz de causar la enfermedad”, comenta Vilariño-Güell a Hipertextual. Los investigadores habían determinado anteriormente variantes en el ADN que incrementaban la propensión de padecer esclerosis múltiple en un 1,1-1,3%. “Si en Canadá el riesgo en la población general es del 0,1%, los factores asociados lo incrementaban hasta el 0,13%”, explica el científico a modo de ejemplo.

La mutación que han identificado se relaciona con una probabilidad de al menos el 60-70% de sufrir esclerosis múltiple, según lo estimado en las dos familias estudiadas. Esto demuestra que, al contrario de lo que se creía, las variantes familiares del trastorno neurológico existen y su análisis nos permitirá comprender mejor los mecanismos moleculares que causan la patología, además de promover el desarrollo de modelos animales y tratamientos más efectivos.

BUSCAR UNA AGUJA EN UN PAJAR

En esta investigación, la tecnología ha jugado un papel fundamental. La secuenciación masiva del ADN permitió identificar la mutación patogénica NRH13, que también se ha asociado con una progresión rápida de la enfermedad. “La secuenciación por NGS [next-generation sequencing, en inglés] ha sido clave. Las familias fueron estudiadas hace años, pero ha sido sólo ahora cuando hemos sido capaces de identificar genes y mutaciones como los que describimos”, destaca el investigador.

Poco podía imaginar Carles Vilariño-Güell, cuando residía en la localidad catalana de Torelló, en la comarca de Osona (Barcelona), que algún día su trabajo podía cambiar tanto nuestro conocimiento de una de las enfermedades neurológicas más graves. La frustración que compartieron durante años tanto él como Sadovnick se ve recompensada ahora por un hallazgo que ayudará a miles de pacientes en todo el mundo.

Tras seleccionar a veinticinco familias de entre las trece mil muestras de ADN que cobijaban en el laboratorio, Vilariño-Güell se propuso encontrar “una aguja en un pajar”. Por suerte, la tecnología estuvo de su parte. Así pudo identificar un error genético que cambiaba una letra por otra en el ADN de los pacientes. En las dos familias en las que encontró la mutación, dos terceras partes de los parientes desarrollaron la enfermedad. Todos tenían la misma alteración en el genoma. Dicho error genético producía a su vez una proteína defectuosa (LXRA) involucrada en el control de la inflamación, un proceso asociado con la esclerosis múltiple.

¿Es la mutación encontrada la única causa de la patología? Sadovnick rechaza tajantemente esa idea. “Mi fuero interno me dice que habrá familias donde influya más la genética, otras donde importen más los factores ambientales y en algunos casos se verá una contribución similar”, comenta la científica. Su descubrimiento, sin embargo, demuestra por primera vez que el ADN juega un papel relevante en la esclerosis múltiple.

Mi fuero interno me dice que habrá familias donde influya más la genética, otras donde importen más los factores ambientales y en algunos casos se verá una contribución similar”, asegura Sadovnick

En el futuro, este trabajo servirá para desarrollar mejores modelos animales de estudio y para impulsar la investigación de nuevos fármacos. En el caso de familias afectadas por el trastorno, podrán someterse a cribados para saber si tienen o no la mutación, que está presente, según los cálculos, en una de cada mil personas. Si la respuesta es afirmativa, la detección y el seguimiento de los pacientes se acelerará, lo que permitirá mejorar su cuidado. “Estoy seguro de que en los próximos años se descubrirán más mutaciones. Cada uno de los genes y las mutaciones nos proporcionará una nueva pieza para este gran puzle”, concluye Vilariño-Güell.

El desafío sólo acaba de empezar.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.huffingtonpost.es/2016/06/01/gen-esclerosis-multiple_n_10236082.html?utm_hp_ref=spain&ir=Spain

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.huffingtonpost.es/2016/06/01/gen-esclerosis-multiple_n_10236082.html?utm_hp_ref=spain&ir=Spain

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content