“El meu pare és un superhome”, diu Ángela Fites Murillo, sense adonar-se que la que realment té superpoders és ella. Ha nascut per canviar el món.Estudia primer de Ciències Biomèdiques a la Universitat de Barcelona, ​​una cursa que va exigir una nota mínima de 11,990 (sobre un màxim de 14) en la passada selectivitat. Vol doctorar-se i li apassiona la neurologia. Té 18 anys, un somriure preciosa i un brillant expedient acadèmic.

I una cadira de rodes elèctrica que pesa 150 quilos.

Divendres va esperar infructuosament quatre hores a Sants perquè untren adaptat la s’acostés a l’Arboç, tot i que l’estació d’aquesta localitat -a cinc minuts de casa seva- té escales i altres barreres arquitectòniques. Per això ha d’anar a Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú, on el seu pare la recull en cotxe.

En realitat, el seu pare, Antonio, que és taxista, la porta i la recull cada dia a la facultat de Biologia, al costat del Camp Nou. Això obliga que Ángela faci horaris de taxista: dotze hores o més fins que ell acaba la seva jornada i poden tornar junts a l’Arboç. Antonio i la seva dona, la Lídia, li han inculcat que sigui independent i desterri del seu vocabulari paraules com minusvàlida.

Per això, Ángela va decidir divendres que tornaria en tren, com va fer per primera vegada la setmana passada. El seu pare la va portar a la facultat, però no treballava aquell dia, i ella li va demanar que descansés. “Et trucaré quan arribi a Vilafranca oa Vilanova, pare”. A les set de la tarda ja estava a Sants. El primer tren que va passar no tenia portes adaptades, sense esglaons, perquè accedís directament. Ni el segon. Ni el tercer. Ni …

Navegant en una eterna tempesta, Ángela pateix atròfia muscular espinal, una malaltia genètica i neurodegenerativa que provoca pèrdua de força muscular, a més d’una infinitat de problemes afegits. Podeu moure molt bé el braç dret, però té molt limitat l’esquerre. Una commiseració mal entesa feia que la professora d’Educació Física de quart d’ESO la aprovés sempre amb un 5, però aquest 5 no enganyava a ningú ia més li baixava la seva mitjana acadèmica, pel que ha demanat que la declaressin exempta. A l’institut li van dir que “això només podien demanar els esportistes d’elit”.

Va iniciar llavors una campanya a Facebook i es va sortir amb la seva.Abans d’ahir, quan ja portava més de 90 minuts d’espera a Sants, va redescobrir el valor de la paraula. Va escriure en un foli: “Porto aquí una hora i mitja i no ha passat cap tren adaptat. Sóc una ciutadana de segona? “. Renfe no informa en els seus horaris de si els trens estan adaptats o no.Es pot donar el cas que passin quatre de seguits o que transcorrin quatre hores sense que passi cap, com va succeir divendres.

Per fortuna, una dona sensible, Elena, la va veure allà, encallada a l’andana, i va avisar a aquesta redacció. Una feliç idea. No tots els dies es coneix algú que canviarà el món. Àngela té una frase per a tot. Quan li pregunten com pot competir en una eterna prova d’obstacles sense perdre mai el somriure, respon: “Mai un mar en calma va fer expert a un mariner”.

Amb aquesta actitud va cada dia a classe. Quan va començar, va haver de entrevistar-se amb el cap d’estudis, el vicedegà i degà perquè s’adaptessin un lavabo a les seves necessitats. Tot i així ha d’entrar per un edifici, pujar a un muntacàrregues (els ascensors són massa petits per a la seva cadira de rodes), creuar la primera planta i baixar per un altre muntacàrregues comunicat amb la zona de les aules. La facultat de Biologia, amb tres seus interconnectades, és arquitectònicament molt bonica, però obliga a aquest marrada a qui no pot pujar escales.

Antonio va arribar a les estació a les 23.15 hores i la va besar. Tenien per davant almenys una hora i quart de carretera. Ángela demanarà a Renfe que li torni l’import del bitllet. Divendres no ho va poder fer perquè a aquelles hores l’oficina d’atenció al viatger ja estava tancada. Però ho farà, costi el que costi perquè, com li han ensenyat els seus pares, “si no t’adaptes al món, és que has nascut per canviar-lo”.

Una plaça de pàrquing pendent

Ángela ja ha aconseguit que la UB s’adapti un lavabo per a ella, però no pot entrar sola i ha d’esperar que el seu pare faci un alt en la seva jornada, a les 14 hores, perquè la porti. Aquest lavabo i un elevador que salva un tram d’escales en el seu camí fins a l’aula són gairebé tot el que ha aconseguit de moment.

La universitat també li ha facilitat una plaça d’aparcament a l’aire lliure, però necessitaria 2. El seu pare la porta en furgoneta, aparca a la facultat i va a buscar el seu taxi. Tornen a l’Arboç a la furgoneta, i el taxi es queda estacionat al carrer ( “si és possible, lluny del campus, perquè no és una zona segura de nit”). L’ideal seria que el taxi també tingués una plaça a la universitat, però …
“Mi padre es un superhombre”, dice Ángela Hitos Murillo, sin darse cuenta de que la que realmente tiene superpoderes es ella. Ha nacido para cambiar el mundo. Estudia primero de Ciencias Biomédicas en la Universitat de Barcelona, una carrera que exigió una nota mínima de 11,990 (sobre un máximo de 14) en la pasada selectividad. Quiere doctorarse y le apasiona la neurología. Tiene 18 años, una sonrisa preciosa y un brillante expediente académico.

Y una silla de ruedas eléctrica que pesa 150 kilos.

El viernes esperó infructuosamente cuatro horas en Sants para que untren adaptado la acercara a l’Arboç, aunque la estación de esta localidad –a cinco minutos de su casa– tiene escaleras y otras barreras arquitectónicas. Por eso ha de ir a Vilafranca del Penedès o a Vilanova i la Geltrú, donde su padre la recoge en coche.

En realidad, su padre, Antonio, que es taxista, la lleva y la recoge todos los días en la facultad de Biología, al lado del Camp Nou. Eso obliga a que Ángela haga horarios de taxista: doce horas o más hasta que él acaba su jornada y pueden regresar juntos a l’Arboç. Antonio y su esposa, Lidia, le han inculcado que sea independiente y destierre de su vocabulario palabras como minusválida.

Por eso, Ángela decidió el viernes que regresaría en tren, como hizo por primera vez la semana pasada. Su padre la llevó a la facultad, pero no trabajaba ese día, y ella le pidió que descansara. “Te llamaré cuando llegue a Vilafranca o a Vilanova, papá”. A las siete de la tarde ya estaba en Sants. El primer tren que pasó no tenía puertas adaptadas, sin peldaños, para que accediera directamente. Ni el segundo. Ni el tercero. Ni…

Navegante en una eterna tormenta, Ángela padece atrofia muscular espinal, una enfermedad genética y neurodegenerativa que provoca pérdida de fuerza muscular, además de un sinfín de problemas añadidos. Puede mover muy bien el brazo derecho, pero tiene muy limitado el izquierdo. Una conmiseración mal entendida hacía que la profesora de Educación Física de cuarto de ESO la aprobara siempre con un 5, pero ese 5 no engañaba a nadie y además le bajaba su media académica, por lo que pidió que la declararan exenta. En el instituto le dijeron que “eso sólo podían pedirlo los deportistas de élite”.

Inició entonces una campaña en Facebook y se salió con la suya. Anteayer, cuando ya llevaba más de 90 minutos de espera en Sants, redescubrió el valor de la palabra. Escribió en un folio: “Llevo aquí una hora y media y no ha pasado ningún tren adaptado. ¿Soy una ciudadana de segunda?”. Renfe no informa en sus horarios de si los trenes están adaptados o no. Puede darse el caso de que pasen cuatro seguidos o que transcurran cuatro horas sin que pase ninguno, como sucedió el viernes.

Por fortuna, una mujer sensible, Elena, la vio allí, varada en el andén, y avisó a esta redacción. Una feliz idea. No todos los días se conoce a alguien que va a cambiar el mundo. Ángela tiene una frase para todo. Cuando le preguntan cómo puede competir en una eterna prueba de obstáculos sin perder jamás la sonrisa, responde: “Nunca un mar en calma hizo experto a un marinero”.

Con esa actitud acude cada día a clase. Cuando empezó, tuvo que entrevistarse con el jefe de estudios, el vicedecano y el decano para que adaptaran un lavabo a sus necesidades. Aun así tiene que entrar por un edificio, subirse a un montacargas (los ascensores son demasiado pequeños para su silla de ruedas), cruzar la primera planta y bajar por otro montacargas comunicado con la zona de las aulas. La facultad de Biología, con tres sedes interconectadas, es arquitectónicamente muy bonita, pero obliga a ese rodeo a quien no puede subir escaleras.

Antonio llegó a las estación a las 23.15 horas y la besó. Tenían por delante al menos una hora y cuarto de carretera. Ángela pedirá a Renfe que le devuelva el importe del billete. El viernes no lo pudo hacer porque a esas horas la oficina de atención al viajero ya estaba cerrada. Pero lo hará, cueste lo que cueste porque, como le han enseñado sus padres, “si no te adaptas al mundo, es que has nacido para cambiarlo”.

Una plaza de parking pendiente

Ángela ya ha logrado que la UB adapte un lavabo para ella, pero no puede entrar sola y ha de esperar a que su padre haga un alto en su jornada, a las 14 horas, para que la lleve. Ese lavabo y un elevador que salva un tramo de escaleras en su camino hasta el aula son casi todo lo que ha logrado de momento.

La universidad también le ha facilitado una plaza de aparcamiento al aire libre, pero necesitaría dos. Su padre la lleva en furgoneta, aparca en la facultad y va a buscar su taxi. Regresan a l’Arboç en la furgoneta, y el taxi se queda estacionado en la calle (“a ser posible, lejos del campus, porque no es una zona segura de noche”). Lo ideal sería que el taxi también tuviera una plaza en la universidad, pero…

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.lavanguardia.com/vida/20160515/401801141187
/renfe-no-informa-trenes-adaptados-movilidad-reducida-silla-de-ruedas.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=facebook&utm
_medium=social&utm_campaign=botones_
sociales&utm_source=twitter&utm
_medium=social

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.lavanguardia.com/vida/20160515/401801141187
/renfe-no-informa-trenes-adaptados-movilidad-reducida-silla-de-ruedas.html?utm_campaign=botones_sociales&utm_source=facebook&utm
_medium=social&utm_campaign=botones_
sociales&utm_source=twitter&utm
_medium=social

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut