Una molècula tractada com la principal responsable de la malaltia d’alzheimer, inverteix la paràlisi i la inflamació en diversos models animals d’esclerosi múltiple, segons un estudi dut a terme per investigadors de la Universitat de Stanford (EUA). Aquest sorprenent descobriment, publicat en Science Translational Medicine, ve de la mà del recent fracàs d’un assaig clínic, a gran escala, destinat a frenar la progressió de la malaltia d’alzheimer mitjançant l’eliminació d’una molècula coneguda com a beta amiloide o A-beta.   Una molécula tratada como la principal responsable de la enfermedad de alzhéimer, invierte la parálisis y la inflamación en varios modelos animales de esclerosis múltiple, según un estudio llevado a cabo por investigadores de la Universidad de Stanford (EE.UU.). Este sorprendente descubrimiento, publicado en Science Translational Medicine, viene de la mano del reciente fracaso de un ensayo clínico, a gran escala, destinado a frenar la progresión de la enfermedad de alzhéimer mediante la eliminación de una molécula conocida como beta amiloide o A-beta.
El fragment de proteïna curta, o péptido, cridat beta-amiloide és possiblement la substància més menyspreada en tota la investigació del cervell. A-beta es presenta principalment en dues versions, lleugerament diferents en la seva longitud i propietats bioquímiques, i és el principal component de les plaques amiloides que s’acumulen en els cervells dels pacients amb alzheimer, servint com a segell d’identificació d’aquesta malaltia neurodegenerativa. Els dipòsits de beta amiloide també s’acumulen durant el procés d’envelliment normal, i després d’una lesió cerebral. A més, les concentracions d’aquests péptidos, juntament amb les de la seva proteïna precursora, també es troben presents en l’esclerosi múltiple, assenyala Lawrence Steinman, autor principal de l’estudi.

En el laboratori, la proteïna beta amiloide és perjudicial per a molts tipus de cèl·lules i, quan s’administra directament en el cervell, és altament inflamatoria. No obstant això, poc se sap sobre el paper fisiològic que exerceix realment la beta amiloide en la malaltia d’alzheimer o en l’esclerosi múltiple.

Paper en esclerosi múltiple

Així, Steinman, un destacat investigador de l’esclerosi múltiple, la coautora Jacqueline Grant, i els seus col·laboradors, es van proposar determinar, en el nou estudi, el paper de la beta amiloide en aquesta última malaltia. L’esclerosi múltiple, una malaltia inflamatoria autoinmune, es produeix quan les cèl·lules immunes envaeixen el cervell i la medul·la espinal, i ataquen els revestiments aïllants de les cèl·lules nervioses, anomenats axones. El dany a aquestes capes, compostes en gran mesura d’una substància grassa cridada mielina, interromp la transmissió de senyals que, normalment, viatgen llargues distàncies des de l’axón fins a altres cèl·lules nervioses. Aquesta interrupció del senyal pot causar ceguesa, pèrdua de control muscular i dificultats en la parla, el pensament i l’atenció.

Investigacions anteriors ja havien mostrat que, tant la beta amiloide, com la seva proteïna precursora, es troben en les lesions de l’esclerosi múltiple. De fet, la presència d’aquestes molècules al llarg del recobriment mielinizado d’un axón, és un excel·lent marcador de dany.

Donada la reputació nefasta del péptido, els investigadors pensaven que la beta amiloide participa, probablement, en algunes malignidades de l’esclerosi múltiple; per esbrinar-ho, es van basar en un model de ratolí que imita diverses característiques de l’esclerosi múltiple, entre elles, l’atac autoinmune en les seccions mielinizadas del cervell.

Anticòs eficaç

Steinman, en un estudi anterior, ja havia utilitzat un model de ratolí en una investigació que, en última instància, va conduir al desenvolupament del natalizumab (comercialitzat com Tysabri), un fàrmac potent per tractar l’esclerosi múltiple. Aquest primer treball va demostrar que la modificació de l’activació i proliferació de les cèl·lules immunes situades fora del sistema nerviós central (el que fa el natalizumab) pot impedir que aquestes cèl·lules danyin les cèl·lules nervioses en el sistema nerviós central.

Sabent que els esdeveniments immunològics fos del cervell poden afectar-ho, els científics de Stanford es van proposar analitzar el que ocorre quan s’administra la beta amiloide, mitjançant una injecció, en el ventre d’un ratolí, en lloc d’en el cervell. Sorprenentment, en els ratolins els sistemes immunes dels quals havien estat ‘entrenats’ per atacar la mielina -la qual cosa, normalment, es tradueix en paràlisi- les injeccions de beta amiloide, administrades abans de l’aparició dels símptomes, van prevenir o van retardar l’aparició de la paràlisi. A més, fins i tot quan les injeccions es van administrar després de l’aparició dels símptomes, aquestes van disminuir significativament la gravetat de la paràlisi i, en alguns casos, la van invertir.

Antiinflamatories

Sofisticades proves de laboratori van demostrar que beta amiloide va actuar no només davant els símptomes visibles, com la paràlisi, sinó també davant certes molècules inflamatorias característiques de l’esclerosi múltiple d’aparició brusca. «Aquesta és la primera vegada que aquesta proteïna demostra tenir propietats antiinflamatorias», assenyala Steinman.

L’anàlisi dels sistemes nerviosos centrals dels ratolins amb esclerosi múltiple tractats amb beta amiloide, va mostrar menys lesions en el cervell i la medul·la espinal, en comparació dels ratolins no tractats. A més, els ratolins tractats no van experimentar un augment de les plaques d’alzheimer, després de la injecció de beta amiloide en els seus ventres. Segons Steinman, el fet que la protecció conferida per beta amiloide, en el model de ratolí de l’esclerosi múltiple, no requereixi la seva administració en el cervell, indica que aquesta protecció es pot atribuir al seu efecte inmunosupresor en els teixits perifèrics del cos, la qual cosa és interessant per al desenvolupament de fàrmacs per tractar l’esclerosi múltiple, que actuïn en aquesta línia.

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:

http://www.abc.es/salud/noticias/terapia-para-azlheimer-eficaz-esclerosis-12877.html

 

 

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
http://www.apertium.org/index.php?id=translatetext

  El fragmento de proteína corta, o péptido, llamado beta-amiloide es posiblemente la sustancia más despreciada en toda la investigación del cerebro. A-beta se presenta principalmente en dos versiones, ligeramente diferentes en su longitud y propiedades bioquímicas, y es el principal componente de las placas amiloides que se acumulan en los cerebros de los pacientes con alzhéimer, sirviendo como sello de identificación de esta enfermedad neurodegenerativa. Los depósitos de beta amiloide también se acumulan durante el proceso de envejecimiento normal, y después de una lesión cerebral. Además, las concentraciones de estos péptidos, junto con las de su proteína precursora, también se encuentran presentes en la esclerosis múltiple, señala Lawrence Steinman, autor principal del estudio.
En el laboratorio, la proteína beta amiloide es perjudicial para muchos tipos de células y, cuando se administra directamente en el cerebro, es altamente inflamatoria. Sin embargo, poco se sabe sobre el papel fisiológico que desempeña realmente la beta amiloide en la enfermedad de alzhéimer o en la esclerosis múltiple.

Papel en esclerosis múltiple

Así, Steinman, un destacado investigador de la esclerosis múltiple, la coautora Jacqueline Grant, y sus colaboradores, se propusieron determinar, en el nuevo estudio, el papel de la beta amiloide en esta última enfermedad. La esclerosis múltiple, una enfermedad inflamatoria autoinmune, se produce cuando las células inmunes invaden el cerebro y la médula espinal, y atacan los revestimientos aislantes de las células nerviosas, llamados axones. El daño a estas capas, compuestas en gran medida de una sustancia grasa llamada mielina, interrumpe la transmisión de señales que, normalmente, viajan largas distancias desde el axón hasta otras células nerviosas. Esta interrupción de la señal puede causar ceguera, pérdida de control muscular y dificultades en el habla, el pensamiento y la atención.
Investigaciones anteriores ya habían mostrado que, tanto la beta amiloide, como su proteína precursora, se encuentran en las lesiones de la esclerosis múltiple. De hecho, la presencia de estas moléculas a lo largo del recubrimiento mielinizado de un axón, es un excelente marcador de daño.
Dada la reputación nefasta del péptido, los investigadores pensaban que la beta amiloide participa, probablemente, en algunas malignidades de la esclerosis múltiple; para averiguarlo, se basaron en un modelo de ratón que imita varias características de la esclerosis múltiple, entre ellas, el ataque autoinmune en las secciones mielinizadas del cerebro.

Anticuerpo eficaz

Steinman, en un estudio anterior, ya había utilizado un modelo de ratón en una investigación que, en última instancia, condujo al desarrollo del natalizumab (comercializado como Tysabri), un fármaco potente para tratar la esclerosis múltiple. Ese primer trabajo demostró que la modificación de la activación y proliferación de las células inmunes situadas fuera del sistema nervioso central (lo que hace el natalizumab) puede impedir que estas células dañen las células nerviosas en el sistema nervioso central.
Sabiendo que los eventos inmunológicos fuera del cerebro pueden afectarlo, los científicos de Stanford se propusieron analizar lo que ocurre cuando se administra la beta amiloide, mediante una inyección, en el vientre de un ratón, en lugar de en el cerebro. Sorprendentemente, en los ratones cuyos sistemas inmunes habían sido ‘entrenados’ para atacar la mielina -lo cual, normalmente, se traduce en parálisis- las inyecciones de beta amiloide, administradas antes de la aparición de los síntomas, previnieron o retrasaron la aparición de la parálisis. Además, incluso cuando las inyecciones se administraron después de la aparición de los síntomas, éstas disminuyeron significativamente la gravedad de la parálisis y, en algunos casos, la invirtieron.

Antiinflamatorias

Sofisticadas pruebas de laboratorio demostraron que beta amiloide actuó no sólo ante los síntomas visibles, como la parálisis, sino también ante ciertas moléculas inflamatorias características de la esclerosis múltiple de aparición brusca. «Esta es la primera vez que esta proteína demuestra tener propiedades antiinflamatorias», señala Steinman.
El análisis de los sistemas nerviosos centrales de los ratones con esclerosis múltiple tratados con beta amiloide, mostró menos lesiones en el cerebro y la médula espinal, en comparación con los ratones no tratados. Además, los ratones tratados no experimentaron un aumento de las placas de alzhéimer, tras la inyección de beta amiloide en sus vientres. Según Steinman, el hecho de que la protección conferida por beta amiloide, en el modelo de ratón de la esclerosis múltiple, no requiera su administración en el cerebro, indica que dicha protección se puede atribuir a su efecto inmunosupresor en los tejidos periféricos del cuerpo, lo cual es interesante para el desarrollo de fármacos para tratar la esclerosis múltiple, que actúen en esta línea.

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAÍDA DE:

http://www.abc.es/salud/noticias/terapia-para-azlheimer-eficaz-esclerosis-12877.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Ves al contingut