Quan et diuen amb 32 anys que tens esclerosi múltiple, el món s’atura. Penses que ets massa jove, intentes entendre què ha motivat la seva aparició, no entens per què t’ha passat i comences a pensar en gent amb la mateixa malaltia. Es et ve al cap l’astrofísic Stephen Hawking, encara que ell no pateix esclerosi múltiple.Els metges em van explicar que és degenerativa, que la cosa podia empitjorar i quan els vaig preguntar, ingenu de mi, si podria seguir corrent, em van respondre que amb prou feines podria caminar 200 metres. Com és possible? Per què a mi?Per què això?

Un no tria sempre les coses que li succeeixen, però sí que està en la seva mà gestionar la manera d’afrontar-les. Jo vaig començar amb mal peu. No vaig acceptar el diagnòstic i en la caiguda en picat, el meu cos es va deixar portar. El meu estat d’ànim també. La meva dona, una gran dona de 43 kg i 1,49 metres d’altura, va intentar animar-me, que no em donés per vençut però, per a què lluitar si era una batalla perduda?

Tot d’una un dia vaig intentar agafar al meu fill en braços i no vaig poder. El vaig tornar a intentar i tampoc. Aquest dia ho va canviar tot. Vaig decidir que volia tornar a agafar al meu fill en braços. Havia de canviar i afrontar les coses d’una altra manera. La batalla només està perduda si no s’intenta.

Em vaig calçar les sabatilles i vaig baixar al carrer. A pocs passos hi ha un cartell que diu que la parada de metro més propera és a 200 metres. Dos-cents. Just la mateixa distància que aquell metge em va dir que seria incapaç de caminar. Ho vaig intentar. Havia de fer-ho pel meu fill, per la meva dona, per mi. Vaig donar un primer pas. Sempre diuen que un llarg camí comença per un primer pas, encara que aquest llarg camí sigui només de 200 metres. Quina relativa és la distància segons qui la recorre! I ho vaig aconseguir. Vaig aconseguir arribar a l’estació de metro i vaig pensar que si havia estat capaç de caminar 200 metres a la primera, què més no podria aconseguir.

Vaig començar a buscar com boig activitats per fer i passejades cada vegada més llargs. Els 200 metres es van convertir en un quilòmetre, a 10, a mitges maratons i en maratons. Sí, maratons, 42 km amb 195 metres. Gairebé 42 quilòmetres més de la “impossible” distància de 200 metres amb la qual vaig començar.

També em vaig apuntar al club de piscina del meu barri, em vaig comprar una bicicleta, vaig canviar de sabatilles. Volia menjar-me el món. ¿Esclerosi múltiple?¿I què? Nedava. Anava amb bicicleta. Corria. Agafava el meu fill. Quin era el següent repte?

Un dia vaig descobrir que dins dels triatlons hi ha una categoria especial per a malalts d’esclerosi múltiple i vaig pensar que això significava que en el meu estat podia aconseguir completar un triatló de curta distància. De nou, ho vaig aconseguir. I posats a reptar-se, per què no provar amb el rei dels triatlons? ‘La Ironman! Això són 3,8 quilòmetres nedant, 180 quilòmetres en bicicleta i per rematar, 42,195 quilòmetres corrent. Alguns temien pel meu estat de salut, tenien por que potser es m’estigués anant tot de les mans, però jo estava segur que podia aconseguir-ho. I ho vaig aconseguir, gràcies a l’ajuda d’amics i familiars.

Però aquesta prova esportiva només és un dels reptes vitals als que he de fer front. La meva vida ha canviat molt. Abans era un home sa, amb sentit de l’humor, executiu comercial d’una gran empresa, viatjava constantment per tot el món per tancar acords importants. La meva vida professional transcorria entre països exòtics, hotels luxosos, esperar en aeroports.

Tot això va canviar quan, estant de vacances amb la meva dona, em va caure el cigarret. No li vaig donar importància, però es em va tornar a caure. Qui fumi entendrà el rar d’aquest detall: poques vegades se’ns cau un cigarret de les mans, menys encara dues vegades. Vaig intentar agafar una llauna de refresc i no vaig encertar. Aquest dia va començar una llarga tortura, de metge en metge, de fals diagnòstic a fals diagnòstic. Ningú sabia dir-me què em passava: que si l’estrès, que potser un ictus lleu. Al final van donar amb la clau i era esclerosi múltiple.

Ara sé que els límits poden trencar-se, que ningú ha de dir-te què pots fer i què no pots fer, que els teus capacitats només les coneixes tu i que rendir-se no és una opció. No, almenys, abans de començar. Sempre que et marquis reptes ambiciosos, però assolibles, tot depèn de tu.

Tot això ho vaig explicar en un Informe Robinson , el programa de Canal + que presentava Michael Robinson, i això em va obrir portes i finestres. Diverses associacions em van cridar per sentir la meva història. Jo vaig insistir en que no volia fer bandera de res, que no pretenia ser un exemple a seguir en l’esportiu, que hi ha malalts d’esclerosi múltiples que realment no poden caminar 200 metres. Però en el conceptual sí que crec que cadascú ha de marcar el seu propi Ironman.

Jo tir cap endavant, parlo d’això, perquè l’esclerosi múltiple és avui dia una malaltia totalment desconeguda al nostre país i, però, la pateixen cada vegada més persones. Hem de normalitzar-la, explicant com és i què sentim perquè els que ens envolten ho entenguin i ens comprenguin.

El meu repte personal va cridar l’atenció d’una editorial, Amat, que em va proposar escriure un llibre. Per què no? El resultat és Rendir-se no és una opció .Gairebé paral·lelament, FILMAX es va interessar i va sorgir: 100 metros , una pel·lícula de ficció inspirada en la meva història. Això ja que si realment em supera!

Quan em pregunten responc que l’esclerosi múltiple no és un refredat i segueix donant guerra, tirant-me a la lona de tant en tant. Però no em deixa KO, perquè tinc mil motius per lluitar, perquè m’ha fet millor persona, perquè m’ha brindat oportunitats increïbles i perquè rendir-No És Una opció. I mai deixaré de donar les gràcies per això. Gràcies, gràcies, gràcies.

Cuando te dicen con 32 años que tienes esclerosis múltiple, el mundo se detiene. Piensas que eres demasiado joven, intentas entender qué ha motivado su aparición, no comprendes por qué te ha pasado y empiezas a pensar en gente con la misma enfermedad. Se te viene a la cabeza el astrofísico Stephen Hawking, aunque él no padece esclerosis múltiple. Los médicos me contaron que es degenerativa, que la cosa podía empeorar y cuando les pregunté, ingenuo de mí, si podría seguir corriendo, me respondieron que apenas podría caminar 200 metros. ¿Cómo es posible? ¿Por qué a mí? ¿Por qué esto?

Uno no elige siempre las cosas que le suceden, pero sí está en su mano gestionar la manera de afrontarlas. Yo empecé con mal pie. No acepté el diagnóstico y en la caída en picado, mi cuerpo se dejó llevar. Mi estado de ánimo también. Mi mujer, una gran mujer de 43 kg y 1,49 metros de altura, intentó animarme, que no me diera por vencido pero, ¿para qué luchar si era una batalla perdida?

De pronto un día intenté coger a mi hijo en brazos y no pude. Lo volví a intentar y tampoco. Ese día lo cambió todo. Decidí que quería volver a coger a mi hijo en brazos. Tenía que cambiar y afrontar las cosas de otro modo. La batalla solo está perdida si no se intenta.

Me calcé las zapatillas y bajé a la calle. A pocos pasos hay un cartel que dice que la parada de metro más cercana está a 200 metros. Doscientos. Justo la misma distancia que aquel médico me dijo que sería incapaz de caminar. Lo intenté. Tenía que hacerlo por mi hijo, por mi mujer, por mí. Di un primer paso. Siempre dicen que un largo camino empieza por un primer paso, aunque este largo camino sea solo de 200 metros. ¡Qué relativa es la distancia según quien la recorre! Y lo conseguí. Logré llegar a la estación de metro y pensé que si había sido capaz de andar 200 metros a la primera, qué más no podría conseguir.

Empecé a buscar como loco actividades para hacer y paseos cada vez más largos. Los 200 metros se convirtieron en un kilómetro, en 10, en medias maratones y en maratones. Sí, maratones, 42 km con 195 metros. Casi 42 kilómetros más de la “imposible” distancia de 200 metros con la que empecé.

También me apunté al club de piscina de mi barrio, me compré una bicicleta, cambié de zapatillas. Quería comerme el mundo. ¿Esclerosis múltiple? ¿Y qué? Nadaba. Iba en bicicleta. Corría. Cogía a mi hijo. ¿Cuál era el siguiente reto?

Un día descubrí que dentro de los triatlones hay una categoría especial para enfermos de esclerosis múltiple y pensé que eso significaba que en mi estado podía conseguir completar un triatlón de corta distancia. De nuevo, lo conseguí. Y puestos a retarse, ¿por qué no probar con el rey de los triatlones? ¡El Ironman! Eso son 3,8 kilómetros nadando, 180 kilómetros en bicicleta y para rematar, 42,195 kilómetros corriendo. Algunos temían por mi estado de salud, tenían miedo de que quizás se me estuviese yendo todo de las manos, pero yo estaba seguro de que podía conseguirlo. Y lo conseguí, gracias a la ayuda de amigos y familiares.

Pero esta prueba deportiva solo es uno de los retos vitales a los que tengo que hacer frente. Mi vida ha cambiado mucho. Antes era un hombre sano, con sentido del humor, ejecutivo comercial de una gran empresa, viajaba constantemente por todo el mundo para cerrar acuerdos importantes. Mi vida profesional transcurría entre países exóticos, hoteles lujosos, esperar en aeropuertos.

Todo eso cambió cuando, estando de vacaciones con mi esposa, se me cayó el cigarrillo. No le di importancia, pero se me volvió a caer. Quien fume entenderá lo raro de este detalle: pocas veces se nos cae un cigarrillo de las manos, menos aún dos veces. Intenté coger una lata de refresco y no atiné. Ese día empezó una larga tortura, de médico en médico, de falso diagnóstico a falso diagnóstico. Nadie sabía decirme qué me ocurría: que si el estrés, que quizá un ictus leve. Al final dieron con la clave y era esclerosis múltiple.

Ahora sé que los límites pueden romperse, que nadie debe decirte qué puedes hacer y qué no puedes hacer, que tus capacidades solo las conoces tú y que rendirse no es una opción. No, al menos, antes de empezar. Siempre que te marques retos ambiciosos, pero alcanzables, todo depende de ti.

Todo esto lo expliqué en un Informe Robinson, el programa de Canal+ que presentaba Michael Robinson, y eso me abrió puertas y ventanas. Varias asociaciones me llamaron para oír mi historia. Yo insistí en que no quería hacer bandera de nada, que no pretendía ser un ejemplo a seguir en lo deportivo, que hay enfermos de esclerosis múltiples que realmente no pueden caminar 200 metros. Pero en lo conceptual sí creo que cada uno debe marcarse su propio Ironman.

Yo tiro hacia adelante, hablo de ello, porque la esclerosis múltiple es hoy en día una enfermedad totalmente desconocida en nuestro país y, sin embargo, la padecen cada vez más personas. Debemos normalizarla, explicando cómo es y qué sentimos para que los que nos rodean lo entiendan y nos comprendan.

Mi reto personal llamó la atención de una editorial, Amat, que me propuso escribir un libro. ¿Por qué no? El resultado es Rendirse no es una opción. Casi paralelamente, FILMAX se interesó y surgió: 100 metros, una película de ficción inspirada en mi historia. ¡Esto ya que si realmente me supera!

Cuando me preguntan respondo que la esclerosis múltiple no es un resfriado y sigue dando guerra, tirándome a la lona de vez en cuando. Pero no me deja KO, porque tengo mil motivos para luchar, porque me ha hecho mejor persona, porque me ha brindado oportunidades increíbles y porque rendirse No Es Una Opción. Y nunca dejaré de dar las gracias por ello. Gracias, gracias, gracias.

 

INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://verne.elpais.com/verne/2016/05/20/articulo/1463751830_401328.html

TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME

 

 

INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://verne.elpais.com/verne/2016/05/20/articulo/1463751830_401328.html

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Skip to content