- Un nodrit grup de ciutadans, representants institucionals i de la societat basca s’han sumat a la platja de Ereaga a la campanya ‘Mulla’t-Busti Zaitez’ en suport als afectats per aquesta malaltia
- Un nutrido grupo de ciudadanos, representantes institucionales y de la sociedad vasca se han sumado en la playa de Ereaga a la campaña ‘Mójate-Busti Zaitez’ en apoyo a los afectados por esta enfermedad
Les platges i piscines de més de 80 localitats basques han acollit aquest diumenge una nova edició de la campanya ‘Mulla’t-Busti Zaitez’ que organitza la Fundació Esclerosi Múltiple Euskadi per donar a conèixer aquesta malaltia i que ha comptat amb la participació de representants institucionals i polítics i de diferents àmbits de la societat basca, a més de ciutadans. Els participants han donat suport a la 19a edició d’aquesta campanya nedant a les zones delimitades per la Fundació, que ha comptat amb la col·laboració de més de 200 voluntaris en els diferents punts ‘Mulla’t’.
L’acte central de la campanya s’ha desenvolupat a les dotze del migdia a la platja de Ereaga, a la localitat biscaïna de Getxo, amb la participació del president de la Fundació Esclerosi Múltiple Euskadi, Javier Ormazabal, el conseller basc de Salut, Jon Darpón , l’alcalde de Getxo, Imanol landa, o el director de Promoció d’Autonomia Personal de la Diputació Foral de Biscaia, Sergio Murillo.
També han assistit el segon tinent d’alcalde de Bilbao, Alfonso Gil, la secretària general del PP basc, Nerea Plans, o el president de la formació a Biscaia, Javier Ruiz, entre d’altres. En un breu discurs, el conseller de Salut del Govern basc, Jon Darpón, ha assegurat que el més important de la jornada és “el suport d’una malaltia que millora amb el suport de tots”. “Any rere any cada vegada hi ha més esperança, els tractaments són millors, hi ha noves línies de recerca i la qualitat de vida dels malalts millora”, ha valorat.
Així mateix, ha brindat el suport del Departament que dirigeix així com d’Osakidetza, “del millor que tenim, els nostres professionals, metges i infermeres”, ja que la lluita contra l’Esclerosi Múltiple “és un treball d’equip”.
Segons han recordat des de la fundació basca, l’Esclerosi Múltiple és la malaltia neurològica més freqüent entre adults joves. S’estima que més de 2.200 persones pateixen Esclerosi Múltiple a Euskadi, més de 47.000 persones a l’Estat i 700.000 persones a Europa. Es diagnostica habitualment entre els 18 i els 35 anys i afecta més a dones que a homes. En l’actualitat, és la segona causa de discapacitat en persones joves, per darrere dels accidents de trànsit. Es tracta de malaltia crònica que pot donar lloc a seqüeles que, segons ha advertit la Fundació Esclerosi Múltiple Euskadi, “limiten la qualitat de vida, pel que té un gran impacte social”.
Els símptomes més comuns són els trastorns sensitius, de l’equilibri i de la parla. Tremolors, debilitat dels membres i en casos més greus paràlisi, espasticitat, alteracions urològiques, vertigen, fatiga, formigueig i alteracions visuals són alguns dels seus efectes.
Las playas y piscinas de más de 80 localidades vascas han acogido este domingo una nueva edición de la campaña ‘Mójate-Busti Zaitez’ que organiza la Fundación Esclerosis Múltiple Euskadi para dar a conocer esta enfermedad y que ha contado con la participación de representantes institucionales y políticos y de distintos ámbitos de la sociedad vasca, además de ciudadanos. Los participantes han apoyado la 19ª edición de esta campaña nadando en las zonas acotadas por la Fundación, que ha contado con la colaboración de más de 200 voluntarios en los distintos puntos ‘Mójate’. El acto central de la campaña se ha desarrollado a las doce del mediodía en la playa de Ereaga, en la localidad vizcaína de Getxo, con la participación del presidente de la Fundación Esclerosis Múltiple Euskadi, Javier Ormazabal, el consejero vasco de Salud, Jon Darpón, el alcalde de Getxo, Imanol landa, o el director de Promoción de Autonomía Personal de la Diputación Foral de Bizkaia, Sergio Murillo. También han asistido el segundo teniente de alcalde de Bilbao, Alfonso Gil, la secretaria general del PP vasco, Nerea Llanos, o el presidente de la formación en Bizkaia, Javier Ruiz, entre otros. En un breve discurso, el consejero de Salud del Gobierno vasco, Jon Darpón, ha asegurado que lo más importante de la jornada es “el apoyo de una enfermedad que mejora con el apoyo de todos”. “Año a año cada vez hay más esperanza, los tratamientos son mejores, hay nuevas líneas de investigación y la calidad de vida de los enfermos mejora”, ha valorado. Asimismo, ha brindado el apoyo del Departamento que dirige así como de Osakidetza, “de lo mejor que tenemos, nuestros profesionales, médicos y enfermeras”, ya que la lucha contra la Esclerosis Múltiple “es un trabajo de equipo”. Según han recordado desde la fundación vasca, la Esclerosis Múltiple es la enfermedad neurológica más frecuente entre adultos jóvenes. Se estima que más de 2.200 personas padecen Esclerosis Múltiple en Euskadi, más de 47.000 personas en el Estado y 700.000 personas en Europa. Se diagnostica habitualmente entre los 18 y los 35 años y afecta más a mujeres que a hombres. En la actualidad, es la segunda causa de discapacidad en personas jóvenes, por detrás de los accidentes de tráfico. Se trata de enfermedad crónica que puede dar lugar a secuelas que, según ha advertido la Fundación Esclerosis Múltiple Euskadi, “limitan la calidad de vida, por lo que tiene un gran impacto social”. Los síntomas más comunes son los trastornos sensitivos, del equilibrio y del habla. Temblores, debilidad de los miembros y en casos más graves parálisis, espasticidad, alteraciones urológicas, vértigo, fatiga, hormigueos y alteraciones visuales son algunos de sus efectos.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://www.elcorreo.com/bizkaia/201607/10/bizkaia-moja-esclerosis-multiple-20160710162413.html
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://www.elcorreo.com/bizkaia/201607/10/bizkaia-moja-esclerosis-multiple-20160710162413.html