L’Associació Convius amb Espasticidad, de la mà del Dr. Antoni Yusta Izquierdo, acaba de publicar la “Guia de la toxina botulínica.Preguntes freqüents “, on es responen els principals dubtes que troba una persona a l’hora de plantejar-se el tractament amb toxina botulínica per pal·liar la seva espasticitat. La guia, revisada per pacients amb espasticitat i familiars, es pot descarregar gratuïtament a www.convivirconespasticidad.org/la-toxina-botulinica .
La Asociación Convives con Espasticidad, de la mano del Dr. Antonio Yusta Izquierdo, acaba de publicar la “Guía de la toxina botulínica. Preguntas frecuentes”, donde se responden las principales dudas que encuentra una persona a la hora de plantearse el tratamiento con toxina botulínica para paliar su espasticidad. La guía, revisada por pacientes con espasticidad y familiares, puede descargarse gratuitamente en www.convivirconespasticidad.org/la-toxina-botulinica.
En l’actualitat aquesta substància ” té més de 50 aplicacions que poden ser beneficioses per a la salut “, tal com assegura el doctor Yusta. ” S’aplica per l’espasticitat del múscul i és reversible, de manera que el seu objectiu no és curar, però sí millorar la qualitat de vida del pacient “, afegeix. ” El que pretenem en aquesta monografia és aclarir per a què s’utilitza la toxina botulínica, què és el que es pot esperar del tractament i sobretot donar una informació veraç i comprensible “, assenyala.
El manual aborda els principals dubtes que es poden plantejar pacients i familiars, la seva aplicació i els seus efectes, possibles contraindicacions, etc. Així mateix, s’aprofundeix en la toxina com a tractament contra l’espasticitat. A més, s’aborda el seu ús en altres patologies com la bufeta hiperactiva, la distonia, les cefalees, l’excés de salivació o de sudoració i fins i tot contra les arrugues.
Des de l’any 2011, el Dr. Yusta col·labora en Convius amb Espasticidad atenent un consultori online on va detectar que gran part de les consultes rebudes estaven relacionades amb l’ús de la toxina. Aquesta Guia neix de l’escolta activa que practica l’associació, cobrint una de les necessitats manifestada pel col·lectiu de les persones que conviuen amb espasticitat.
En el tractament per l’espasticitat, tal com assenyala la Guia, hi ha tres fites principals que es poden assolir amb la toxina: millorar la qualitat de vida, alleujar el dolor i millorar la funcionalitat. Una altra fita molt important és incrementar l’efectivitat de la fisioteràpia, per al que Yusta aconsella que ” és molt convenient incrementar les sessions de fisioteràpia durant les quatre setmanes següents a la injecció de la toxina, per incrementar l’efecte beneficiós dels dos tractaments “.
La filosofia de Convius amb Espasticidad preveu que tots els seus projectes es realitzen comptant amb les mateixes persones amb espasticitat, les seves famílies i altres professionals que col·laboren de forma voluntària. En aquest sentit, la Guia ha estat revisada per dues persones amb espasticitat: Gustavo Sánchez i Clàudia Tecglen, presidenta de l’entitat. També han participat el Dr. Ignacio Martínez, cirurgià ortopèdic especialitzat en el tractament de seqüeles muscoloesqueléticas d’origen neurològic i membre de l’equip interdisciplinari; a més de Jenn Quirantes i Margot Chacartegui, familiars de persones amb espasticitat.
Margot més és mare de Javier, un jove de 13 anys amb diparesia espàstica (paràlisi cerebral en les extremitats inferiors) que des de fa cinc anys recorre a la toxina botulínica per alleujar el seu espasticitat. Chacartegui remarca la necessitat de combinar aquest tractament amb la rehabilitació “sobretot en casos com el de Javier, un adolescent en ple creixement” . En aquest sentit, considera que ” aquesta Guia és molt bona alternativa per conèixer la toxina botulínica, descobrir les seves aplicacions i saber com actuar”.
La Guia recull en els més de 40 pàgines aplicacions d’una substància mèdica per al tractament de diverses patologies, però, tal com es remarca al començament de la mateixa: “els continguts són orientatius i en cap cas substitueixen la visita a l’especialista i les seves recomanacions. Cada persona és diferent i única i per això ha de seguir un tractament individualitzat, pautat pel conjunt d’especialistes que el tractin. “
Sobre Convives con Espasticidad:
Convius amb Espasticidad és una entitat sense ànim de lucre que es va constituir el 2008 la missió és promoure l’autonomia personal i la inclusió en tots els seus àmbits de les persones que conviuen amb espasticitat utilitzant per a tal fi les Noves Tecnologies.
Més informació a www.convivirconespasticidad.org
Sobre l’autor de la Guia:
Antonio Yusta Izquierdo és neuròleg, doctor en Medicina Cum Laude per la Universitat Autònoma de Madrid, professor associat de Neurologia de la Universitat d’Alcalá, cap de Neurologia de l’Hospital Universitari de Guadalajara i de la Unitat de Dany Cerebral de l’Institut de Malalties Neurològiques de Castella la Manxa. A més és membre de l’Equip Interdisciplinar d’Convius amb Espasticidad i vocal de la Junta Directiva de la Societat Espanyola de Neurologia. Ha estat autor i ha participat en 14 llibres de Medicina, dirigit 42 cursos de Formació Continuada en Neurologia i publicat més de 50 articles en revistes de medicina i participat amb més de 20 ponències sobre Neurologia.
En la actualidad esta sustancia “tiene más de 50 aplicaciones que pueden ser beneficiosas para la salud”, tal y como asegura el doctor Yusta. “Se aplica para la espasticidad del músculo y es reversible, por lo que su objetivo no es curar, pero sí mejorar la calidad de vida del paciente”, añade. “Lo que pretendemos en esta monografía es aclarar para qué se utiliza la toxina botulínica, qué es lo que se puede esperar del tratamiento y sobre todo dar una información veraz y comprensible”, señala.
El manual aborda las principales dudas que se pueden plantear pacientes y familiares, su aplicación y sus efectos, posibles contraindicaciones, etc. Así mismo, se profundiza en la toxina como tratamiento contra la espasticidad. Además, se aborda su uso en otras patologías como la vejiga hiperactiva, la distonía, las cefaleas, el exceso de salivación o de sudoración e incluso contra las arrugas.
Desde el año 2011, el Dr. Yusta colabora en Convives con Espasticidad atendiendo un consultorio online donde detectó que gran parte de las consultas recibidas estaban relacionadas con el uso de la toxina. Esta Guía nace de la escucha activa que practica la asociación, cubriendo una de las necesidades manifestada por el colectivo de las personas que conviven con espasticidad.
En el tratamiento para la espasticidad, tal y como señala la Guía, hay tres metas principales que se pueden alcanzar con la toxina: mejorar la calidad de vida, aliviar el dolor y mejorar la funcionalidad. Otra meta muy importante es incrementar la efectividad de la fisioterapia, para lo que Yusta aconseja que “es muy conveniente incrementar las sesiones de fisioterapia durante las cuatro semanas siguientes a la inyección de la toxina, para incrementar el efecto beneficioso de los dos tratamientos”.
La filosofía de Convives con Espasticidad contempla que todos sus proyectos se realizan contando con las propias personas con espasticidad, sus familias y otros profesionales que colaboran de forma voluntaria. En este sentido, la Guía ha sido revisada por dos personas con espasticidad: Gustavo Sánchez y Claudia Tecglen, presidenta de la entidad. También han participado el Dr. Ignacio Martínez, cirujano ortopédico especializado en el tratamiento de secuelas muscoloesqueléticas de origen neurológico y miembro del equipo interdisciplinar; además de Jenn Quirantes y Margot Chacartegui, familiares de personas con espasticidad.
Margot además es madre de Javier, un joven de 13 años con diparesia espástica (parálisis cerebral en las extremidades inferiores) que desde hace cinco años recurre a la toxina botulínica para aliviar su espasticidad. Chacartegui remarca la necesidad de combinar este tratamiento con la rehabilitación “sobre todo en casos como el de Javier, un adolescente en pleno crecimiento”. En este sentido, considera que “esta Guía es muy buena alternativa para conocer la toxina botulínica, descubrir sus aplicaciones y saber cómo actuar”.
La Guía recoge en sus más de 40 páginas aplicaciones de una sustancia médica para el tratamiento de diversas patologías, sin embargo, tal y como se remarca al comienzo de la misma: “los contenidos son orientativos y en ningún caso sustituyen a la visita al especialista y sus recomendaciones. Cada persona es diferente y única y por ello debe seguir un tratamiento individualizado, pautado por el conjunto de especialistas que le traten.”
Sobre Convives con Espasticidad:
Convives con Espasticidad es una entidad sin ánimo de lucro que se constituyó en 2008 cuya misión es promover la autonomía personal y la inclusión en todos sus ámbitos de las personas que conviven con espasticidad utilizando para tal fin las Nuevas Tecnologías.
Más información en www.convivirconespasticidad.org
Sobre el autor de la Guía:
Antonio Yusta Izquierdo es neurólogo, doctor en Medicina Cum Laude por la Universidad Autónoma de Madrid, profesor asociado de Neurología de la Universidad de Alcalá, jefe de Neurología del Hospital Universitario de Guadalajara y de la Unidad de Daño Cerebral del Instituto de Enfermedades Neurológicas de Castilla La Mancha. Además es miembro del Equipo Interdisciplinar de Convives con Espasticidad y vocal de la Junta Directiva de la Sociedad Española de Neurología. Ha sido autor y ha participado en 14 libros de Medicina, dirigido 42 cursos de Formación Continuada en Neurología y publicado más de 50 artículos en revistas de medicina y participado con más de 20 ponencias sobre Neurología.
INFORMACIÓ ORIGINAL EXTRETA DE:
http://aedem.org/3168-pacientes-con-espasticidad-y-familiares-impulsan-una-gu%C3%ADa-sobre-la-toxina-botul%C3%ADnica
TRADUÏT AUTOMÁTICAMENT PER:
GOOGLE CHROME
INFORMACIÓN ORIGINAL EXTRAIDA DE:
http://aedem.org/3168-pacientes-con-espasticidad-y-familiares-impulsan-una-gu%C3%ADa-sobre-la-toxina-botul%C3%ADnica